Kulturně univerzální barvou je červená

Barvám se přisuzuje psychologický význam. Jak na nás jednotlivé části světelného spektra působí, ovlivňuje celá řada faktorů. Krom vrozených biologických také kulturní. Jediná barva mající napříč kulturami univerzální význam je červená. A to proto, že je to barva související s výraznými fyziologickými reakcemi těla na silné emoce. Lidé zrudnou, když jsou naštvaní, nebo když jsou zamilovaní.

Červená jako symbol lásky

Proto si všechny kultury světa spojují červenou jak s láskou a sexem, tak se vztekem. Vyplývá to z výzkumu psychologů z Univerzity Johannese Guttenberga v Německu. Ti testovali 4,5 tisíce osob z třiceti zemí světa různých kultur. 

„Napříč celým světem je červená jediná barva, která velmi silně souvisí jak s pozitivními emocemi, láskou, tak s negativními pocity, vztekem,“ tvrdí autor studie doktor Daniel Oberfeld-Twistel.

Černá a bílá

A rozpory jsou patrné u mnoha barev. Třeba u černé a bílé. Pro řadu kultur je černá barvou smutku a smrti, zatímco bílá barvou nového začátku a nosí ji nevěsty. Jenže existují kultury, v nichž se bílá obléká právě na pohřeb, protože je také symbolem smrti. To odráží fakt, že tělo po smrti zbledne, stejně tak člověk zahlcený hrůzou.

Zajímavostmi je pak to, že bílá je pro Číňany barvou smutku, zatímco v Řecku je barvou smutku fialová, která ale se smutkem nesouvisí jinde na světě. „V řecké ortodoxní církvi nosí fialovou, když truchlí,“ vysvětluje doktor Oberfeld-Twistel.

Žlutá

Dalším příkladem je význam žluté. V zemích, které jsou blíže k pólům a polovinu roku tam Slunce svítí jen kratší část dne, je žlutá symbolem radosti. V tropických a subtropických oblastech má ale význam jiný.

Většina odstínů má v různých kulturách rozličné významy. Odchylky nejsou většinou zásadní, spíše jedna barva mívá více významů.

Hnědá

Nejméně emoční barvou podle jeho výzkumu je hnědá. Lidé různých kultur ji nevnímají jako barvu mající výrazný emoční význam.

Modrá

Výrazný kulturní rozdíl je možné spatřit také ve vnímání modré. Zatímco v anglofonních zemích se lidé cítí modře, když mají depresi, modrá je v jiných částech světa barvou uklidňující.

Emoční význam barev souvisí s celou řadou faktorů.

„Do tohoto spektra vlivů patří jazyk, kultura, náboženství, klima, dějiny a také lidské smysly,“ dodává Oberfeld-Twistel.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat