Pandemie podporuje prodej štěňat z nelegálních množíren

Ochránci zvířat varují: ilegální obchod se štěňaty díky pandemii jenom kvete. Bohužel ke škodě a utrpení zvířat. Jaké triky „špinaví“ obchodníci používají? A na co se zaměřit při nákupu štěněte?

Kvůli různým pandemickým omezením tráví lidé více času doma. Někteří se cítí osamělí. Proto si mnoho z nich pořizuje zvířecího společníka.

Díky koroně ale nastal opravdický boom s domácími zvířátky. Chovatelé ale i obchody s chovatelskými potřebami a drobnými zvířaty potvrzují nebývalou poptávku. Ale i útulky a zvířecí pečovatelské domy se staly častým cílem při výběru nového domácího mazlíčka.

Koupíme si štěňátko

Pokud ale mají lidé jasnou představu a mazlíčka, který by jí odpovídal nenajdou ani v útulku, ani u chovatele, začnou hledat na internetu. A především na webových stránkách s bazarovým zbožím operují většinou pochybní prodejci. Ti drží rodiče štěňat v žalostných podmínkách, nezřídka zavřené v klecích, bez lidského kontaktu, a hlavně bez lékařské péče. Feny jsou zneužívány jako rodící stroje i několikrát do roka. Štěňata jsou matkám odebírána ve věku několika málo týdnů, dokud jsou ještě malá a roztomilá, a prodávána jako dvouměsíční. Bez lékařské prohlídky, nenaočkovaná, neodčervená, často nemocná nebo s falešnými papíry.

Velmi často taková štěňata v pozdějším věku mají problémy s chováním způsobené právě brzkým odtržením od matky a sourozenců. Pokud vůbec přežijí, většina z nich trpí často život ohrožujícími nemoci, jako je například parvoviróza.

Špinaví prodejci přitvrzují

A jakkoli byly takové inzeráty dříve lehce rozpoznatelné díky pravopisným chybám nebo nízkou pořizovací cenou, jsou nyní od seriózních nabídek jen těžko k rozeznání. Ve všech inzerátech se dočtete, že všechna štěňata chovatelé milují a jen těžko se s nimi loučí, všechna jsou samozřejmě naočkována, oba rodiče jsou známého původu, čistokrevní. A cena je okolo 15 tisíc. Takže proč by se nemělo jednat o seriózního chovatele, že? Především – v inzerátu je uvedená vždy žena – majitelka.

Navíc většina podvodníků nabízí psy malých nebo středních plemen, reálně je to samozřejmě vždy směs různých ras. Nejvíce se tak ilegálně množí francouzští buldočci, mopsové, maltézští teriéři, Jack Russel teriéři, čivavy a momentálně asi nejoblíbenější stafordšírští bulteriéři.

Vezeme vám štěňátko

A ačkoli s majitelkou dohodnete, že si pro štěňátko přijedete, náhle vám zavolá, že zrovna začali s rekonstrukcí, nebo kvůli přísným vládním nařízením, nebo že má cestu kolem a štěňátko vám doveze. Předání se tak odehrává na parkovišti nebo benzinové stanici.

Informujte policii

Pokud si skutečně chcete pořídit čtyřnohého kamaráda, platí zlaté pravidlo: zapomeňte na nákup přes internet. Jestliže si nemůžete prohlédnout podmínky, ve kterých štěně žilo, raději ho nekupujte. A pokud už jste takovému nekalému obchodníkovi naletěli, neprodleně informujte policii a příslušnou veterinární správu.






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat