Generace skryté pod zvláštními názvy

Husákovy děti, mileniálové, generace Z. Víte, co se skrývá za názvy generací? A k jaké patříte vy?

Společnost je složená z několika generací a každá má svoje jméno. Ale odkud se označení berou a jak se jednotlivé generace odlišují? Definice není vždy jednoduchá a jednoznačná, pro určení je však zásadní rok narození. Tak to byly například poválečná generace, generace X, generace Y nebo mileniálové a generace Z.

Víte, k jaké generaci patříte?

Tradicionalisté (1922–1954)

Narození v letech 1922 a 1954 prožili tradicionalisté svoje dětství a mládí mezi první a druhou světovou válkou, během a/nebo po konci druhé světové války. Mnoho z nich proto vyrůstalo bez otce a museli velmi brzy naučit samostatnosti a postarat se o rodinu.

Tvrdá práce, loajalita a respekt byly u tradicionalistů na prvním místě. Velký důraz kladla poválečná generace na materiální jistoty. Pracovali těžce a hodně na obnově, aby mohli zase žít v blahobytu, který pro ně v době války byl nedosažitelný.

Ke generaci tradicionalistů patří například například Marylin Monroe nebo Květa Fialová.

Baby-Boomer (1955–1964)

V polovině padesátých let začala prudce stoupat křivka porodnosti, díky čemuž také generace dostala svůj název – Baby-Boomer. Tahle generace vyrůstala v blahobytu a stala se svědkem hospodářského zázraku, který jim otevíral nové cesty.

Práce pro ně je na prvním místě, nezřídka na ně okolí pohlíží jako na workoholiky. Zároveň byli ale vystaveni také roku 1968, kdy museli bojovat o svobodu a emancipaci. Že mezi různými generacemi dochází k nedorozumění, je známá věc. Nejlepším příkladem je věta: „Jasně, boomre.“ Je to dopověď mladší generace na zastaralé názory nebo předsudky generace Baby-Boomerů.

K slavným představitelům patří například Sharon Stone nebo Zlata Adamovská.

Generace X (1965–1979)

Od generace Baby-Boomer křivka porodnosti stále klesá. Genrace X žije v blahobytu, ale zároveň zažila i takové tragédie, jako byl výbuch v Černobylu nebo vysoká rozvodovost. Přisuzuje se jí nezájem a individualismus, ale s ohledem na vlastní příjmy jsou tito lidé ctižádostiví a ambiciozní.

Na rozdíl od generace rodičů nepovažuje generace X, nebo také generace golfu, práci za hlavní náplň svého života, ale za účel.

Ke generaci X se počítá třeba Helena Bonham Carter nebo Vanda Hybnerová.

Generace Y (1980–1994)

Pro generaci Y existuje tolik různých označení jako pro žádnou jinou generaci – mileniálové, generace já nebo „digital native“. Příslušníci této generace zažili změnu tisíciletí – odtud název mileniálové – a jsou první generací, která vyrůstala s digitálními médii, tedy počítačem a internetem. Díky těmto technologiím se pro mladé lidi otevřely nové perspektivy. Mnoho mileniálů má navíc velmi dobré vzdělání.

Osobní svoboda a seberealizace jsou pro generaci Y na prvním místě, takže občas působí egoisticky. Podle hesla „dělej, co tě baví“ má být práce především zábava. Pro mileniály je typické, že věnují pracovním projektům i část svého volného času, pokud v pracovní době mohou zařizovat i soukromé záležitosti.

Patří k nim například Justin Timberlake nebo Emma Smetana.

Generace Z (1995–2012)

Generace Z, nebo generace YouTube, roste zcela s digitálními a sociálními médii. Internet a smartphone patří k jejich každodenním činnostem.

Generace Z žije více virtuálně a touží po svobodném rozvoji.  Témata jako změna klimatu a další krize jejich budoucnost ale znejišťují. Tahle generace je na pracovním trhu nová, ale už teď je jasné, že striktně odděluje soukromí od pracovního života.

V YouTube generaci hledejte třeba také herečku Millie Bobby Brown nebo Josefa Trojana.

Anketa: názory autora, dailyfreepress.com/2021/03/15/generation-names-explained






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat