Skvrny od čaje zmizí mávnutím proutku

Nic v zimě nezahřeje tak jako hrnek teplého a voňavého čaje s medem. Bohužel se vám stalo, že místo v ústech skončil na oblečení nebo gauči? Jednejte velmi rychle, skvrny tohoto typu mohou být zrádné!

Čaj lidé na celém světě pijí již po staletí, a to z dobrého důvodu. Četné studie prokázaly, že tenhle nápoj, s ohledem na konkrétní druh, může posílit imunitní systém, bojovat proti zánětům, a dokonce odvrátit rakovinu a srdeční choroby. Není divu, že je tak oblíbený. Jeho odvrácenou stranou však je nebývalá schopnost nechat na vnitřku hrnku i oblečení nevzhledné hnědé skvrny. Jak a čím je odstranit?

To nejdůležitější pravidlo. Nečekejte!

Pokud vám výtečný rooibos ukápne na oblíbený svetr, na nic nečekejte. Okamžitě svršek sundejte a zaperte ho studenou vodou. Čím déle s tím otálíte, tím větší práce vás čeká. Pokuste se flek vymáchat i ze zadní části oděvu. Pak sáhněte po tekutém pracím prostředku.

Ten naneste na skvrnu a nechte ho alespoň pět minut působit. (Pokud je skvrna zaschlá, suchá, otřete ji pracím prostředkem a nechte látku namočenou ve studené vodě po dobu 30 minut.) Oblečení důkladně vymáchejte a v případě potřeby celý postup opakujte. Svetr, tričko nebo kalhoty následně vyperte tak, jak jste zvyklí. A jaké další možnosti máte k dispozici?

Na čajové neštěstí můžete použít i jedlou sodu, která nápoj absorbuje. Nechte ji působit přes noc a poté prášek seškrábněte. V případě potřeby opět opakujte. Někdy je to k odstranění větších a odolnějších skvrn nezbytné.

Jak je to s čalouněním?

Gauč potřísněný čajem pochopitelně nelze dát do pračky. Proto smíchejte 1 polévkovou lžíci prostředku na mytí nádobí, 1 polévkovou lžíci bílého octa a 2 šálky studené vody. Roztok naneste na tkaninu a následně odsajte přebytečnou tekutinu. Místo pak otřete čistým bílým hadříkem a studenou vodou. Bude-li to nezbytné, opakujte předchozí kroky, dokud skvrna od čaje nezmizí.

Hrnečky s proužky uvnitř

Hnědé proužky v hrnečcích působí zašle a špinavě. Ze lžíce jedlé sody a trochy vody vytvořte abrazivní pastu. Po její aplikaci ji nechte 10 minut působit a posléze hrneček vydrhněte houbičkou na nádobí nebo drátěnkou. Když se zdá, že skvrny vzdaly, nádobí opláchněte a zcela ho osušte. Pakliže je čaj stále viditelný, vezměte na milost obyčejnou zubní pastu, která taktéž patří k účinným úklidovým prostředkům.

Zdroje: pennmedicine.org, thespruce.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat