Měsíc leden je plný zajímavostí

Leden je měsícem rozvodů. Ale pozitivní stránky má také! Slaví se při něm třeba svátek třešní v čokoládě, fazolí nebo pokojových rostlin. A také se v jeho průběhu hodně hubne. Jdete do toho taky?

Co se vám vybaví jako první, když se řekne leden? Možná velká zima, možná novoroční předsevzetí nebo klid, který vystřídal nedávné vánoční šílenství. Věřili byste tomu, že tento měsíc původně vůbec neexistoval? A jaké svátky se v jeho průběhu slaví?

Malá změna, která ovlivnila všechno

Z historických záznamů vyplývá, že vůbec nejstarší římský kalendář měl jen deset měsíců, což se samozřejmě promítlo na jeho délce. Chyběl v něm leden i únor, protože celé toto mrazivé období bylo považováno za spící, a to nejen z hlediska zemědělství, ale i válek. Takové kalendářní uspořádání, jež začínalo březnem kvůli jarní rovnodennosti, trvalo až do roku 450 před naším letopočtem. O změnu, tedy přidání nejchladnějších měsíců, se zasadil římský král Numa Pompilius, který chtěl zachovat lunární rok.

Proč hluboký dvouhlavý význam?

Jmenovaný měsíc byl pojmenován podle boha Januse – známého ochránce bran a dveří. Janus pak bývá vyobrazen se dvěma tvářemi, z nichž jedna hledí do minulosti a druhá do budoucnosti. Právě proto je leden symbolem nových začátků a výzev.

Pálíme kalorie i vztahové mosty

V prvním měsíci se děje spousta věcí. Statistiky potvrzují, že dochází k rozvodům a advokátní kanceláře hlásí nejvyšší nárůst žádostí za celý rok. Velké pozornosti a návštěvnosti se těší i posilovny a fitcentra, ve kterých lidé spalují kalorie ostošest. A důvod je jasný – úbytek tělesné hmotnosti a zpevnění postavy patří k nejčastějším novoročním předsevzetím.

Čaje není nikdy dost

Víte, že leden je mezinárodním měsícem čištění počítače a konzumace horkého čaje? Hned při jeho počátku se slaví také den třešní v čokoládě, fazolí, pokojových rostlin nebo oblečků domácích mazlíčků. Ve druhé polovině se pak tradičně oslavují tučňáci nebo hádanky. Léčivým kamenem pro toto období je podle pověr granát, který má svého majitele udržet bezpečí, a to zejména při cestování.

Zdroje: almanac.com, thefactsite.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat