Vlastní život pod kontrolou

Emoce mohou probouzet vzpomínky na minulost a ovlivňovat naše chování v nových situacích. Jaké jsou nejčastější spouštěče našich emocí?

Občas se dostaneme do situace, která v nás vyvolá neúměrné reakce. Něco, co nás naprosto vychýlí z naší cesty životem. A i když se potom zklidníme, svou dřívější rovnováhu už se nám mnohdy získat nepodaří. Příčinou mohou být emocionální spouštěče.

Co je emocionální spouštěč

Emocionální spouštěč v nás evokuje minulé, často traumatické zážitky, které jsme v dané situaci nedokázali zpracovat, nebo možná ani vědomě vnímat. Otevírají staré rány, které se nestihly zahojit a se kterými jsme se nikdy nenaučili žít. V našem podvědomí pak čekají, dokud náš mozek nepovažuje za důležité je znovu „probudit“. Pokud se nová situace nějak podobá nepříjemnému zážitku, naše intuice nám napoví, jak máme reagovat.

Neznamená to ale, že naše podvědomí a emocionální spouštěče blokují naše životy a neustále nám stojí v cestě. Tato metoda rozpoznávání vzorů našeho mozku je v zásadě velmi důmyslná a ve většině případů nás úspěšně vede životem. Ale někdy může být užitečné své emocionální spouštěče znát a vypořádat se s nimi. Umožní nám to lépe porozumět sami sobě, svým pocitům a na nové situace reagovat třeba i lépe.

Tohle jsou ty nejtypičtější z nich:

Pokud okolí reaguje jinak, než byste chtěli, cítíte se osaměle

Pocit pramení hluboko v minulosti – v období naší školní docházky. V té době se hodně dětí cítí nepochopených, protože náš školní systém s individualitami zkrátka pracovat neumí. Třeba ti, kterým jde matematika, mají obvykle pocit, že jsou jiní než spolužáci. Tyto pocity osamělosti a nepochopení se mohou objevit později v dospělém životě, když například lidé ignorují vtip, který jste udělali, nebo reagují jinak, než jste předpokládali. V mozku se tak zapíše vzorec, že ačkoli děláte to nejlepší, okolí se chová, jako byste udělali něco špatně.

Cítíte se ovládáni, pokud vám chce někdo pomoci

Každý, kdo někdy prošel fází, ve které ho ovládala jiná osoba, může být citlivý na radu nebo nabídku pomoci. Záměr člověka, který v nové situaci nabízí pomoc, může být čistý, ale je to náš mozek, který napovídá, že nás chce znovu někdo ovládat a ovlivňovat náš život. Takový podvědomý spouštěč může ale vzniknout i následkem velmi přísné nebo naopak velmi rozmazlující výchovy.

Zdroj: therappywithhabby.co.uk, názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat