Znaky emočně inteligentního člověka

Lidé s vysokou emoční inteligencí jdou svou vlastní cestou, žijí v harmonii se sebou samými a svými pocity – a mají některé společné vlastnosti.

Je pravda, že některé pocity mohou být nepříjemné, nebo dokonce bolestivé, jako například zármutek, hněv, žárlivost nebo neopětovaná láska. Navíc se zdá, že nás často rozptylují – nebo se dokážete soustředit na práci, když jste čerstvě zamilovaní? Není tedy divu, že lidé, kteří se nechávají vést emocemi, jsou v naší společnosti považováni spíše za slabé a dětinské.

Ve skutečnosti z nás ale naše emoce a složitost našeho emočního světa dělá lidmi. Bez nich bychom byli jen prázdnými skořápkami a procházeli bychom životem jako roboti. Proto chytré zacházení s emocí nespočívá na rozdíl od přetrvávajícího názoru v jejich potlačování a žití co nejdisciplinovaněji. Emoční inteligence znamená pochopení vlastních pocitů a jejich používání k následování cesty životem.

A lidé, kteří to dělají, poznáte kromě jiného podle následujících vlastností.

Dávají průchod všem emocím

Emočně inteligentní lidé vědí, že v životě nic netrvá věčně – ani štěstí, ani utrpení. Fáze štěstí proto používají pro posílení své síly, sebevědomí a odvahy – a pak mohou lépe přestát fáze neštěstí. Vědí také, že překážky na jejich cestě nejsou starosti, strach nebo bolest, ale lhostejnost a apatie.

Poznají rozdíl mezi pocity a realitou

Uvědomují si, že jejich pocity jsou jejich osobní reakce na jejich vnímání světa a závisí na jejich zkušenostech, momentální náladě a pochopení. Proto se necítí nikdy zcela bezmocní – hledají příčinu i důsledek vždy v sobě – a tam mají nakonec největší moc.

Jsou empatičtí a skutečně se zajímají o ostatní

Emočně inteligentní lidé vidí a respektují ostatní jako nezávislé bytosti se svými pocity. Vědí, že soucit, ohleduplnost a empatie posilují a že si můžeme navzájem pomáhat a inspirovat se.

Staví se na první místo

Vždy se staví za své vlastní potřeby, práva a zájmy. Vědí, že nikdo jiný za ně není odpovědný, protože nikdo jiný je nezná.

Zdroj: názory autora, https://www.cnbc.com/2020/06/09/harvard-psychology-researcher-biggest-traits-of-emotional-intelligence-do-you-have-them.html






Celkem 25 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat