Bezpečné vnitřní útočiště

Být sebevědomější, méně se bát, lépe se vyrovnat s nepříjemnými životními situacemi a zůstat v klidu? Zní to jako pohádka. Ve skutečnosti ale pomáhá vybudovat si vnitřní útočiště.

Pohoda, rovnováha a bezpečnost jsou úzce propojené. Ale pokud přijde bouře a rázně otřese naším vnitřním klidem, toužíme po bezpečném útočišti. A nejlepší je, když najdeme to jediné místo – náš bezpečný prostor – uvnitř sebe. Je pravda, že to zní trochu ezotericky, ale když se cítíme nejistí, když se zdá, že ztrácíme kontrolu, neklid nás provází na každém kroku, cítíme se ztraceni, pak potřebujeme jediné místo, kde najdeme podporu. A jakmile si ho vytvoříme, zůstane s námi navždy.

Vydržte ticho

Abyste vytvořili základ, musíte umět snášet ticho. Toho dosáhnete tím, že se naučíte nechat myšlenky plynout. Jakmile musíme někde čekat, sáhneme po našich mobilních telefonech, procházíme Instagram, zapneme hudbu, něco si přečteme nebo sledujeme video. Ale místo toho, abychom zabíjeli čas a rozptylovali se, můžeme tyto okamžiky využít k tomu, abychom zůstali sami se sebou, vypnuli hlavu a nechali se unášet. Pokud se to nedaří, pomohou i malé každodenní rutiny, například meditovat 10 minut po probuzení nebo před spaním.

Přijměte sami sebe

Máme mnoho očekávání od sebe i od ostatních a stejně ostatní očekávají hodně od nás. Pokud chceme vybudovat vnitřní relaxační prostor, potřebujeme vlastní limity. Ale místo toho, abychom stavěli zdi, musíme strhnout ty, které nás od sebe oddělují. To znamená, že abychom znovu propojili své vnitřní já, musíme opustit to, co nás drží v minulosti a naučit se přijímat to, co je právě teď. Chce to čas, ale v určitém okamžiku cítíte, že jste tady a teď. A to z nás udělá silnější, než si myslíme, že můžeme být.

Představte si své bezpečné místo

Jak vypadá místo, kde se cítíte pohodlně? Kde jste svobodní a můžete být sami sebou, kde si odpočinete? Představte si ho do nejmenších detailů a vracejte se tam znovu a znovu, kdykoliv potřebujete.

Připravte se na rušivé faktory

Naše útočiště je dlouhodobý projekt – nebo jak se říká: maraton a ne sprint. Ne všechno poběží hladce. Budou dny, kdy se objeví strach, nejistota, bolest. Je to ale součást života, díky které rosteme. Přijměte to, co je – krok za krokem. Čím více trénujete, tím stabilnější je bezpečný prostor ve vás.

Mnozí z nás prostě nějak kráčí životem, ignorují své potřeby a varovné signály a v určitém okamžiku se pečlivě udržovaná entita zvaná život náhle zhroutí a vhodí nás do stavů, o jejichž existenci jsme neměli ani tušení. Obvykle pak začneme pečlivě dávat dohromady kámen po kameni a přestavovat naše životy. Pokud máme vytvořené své bezpečné místo, čelíme životu klidněji a cítíme se méně rozhození, když se stane něco neočekávaného. Koneckonců, máme v sobě vše, co potřebujeme.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat