Identifikace zlých lidí v blízkém okolí

Stejně jako všechno v přírodě má svůj protiklad, je jasné, že pokud existují dobří lidé, musí existovat i zlí. Ale jak je poznat a nenechat se jimi převálcovat? A kolik je špatného v nás?

Součástí lidského bytí je po většinu našeho času pochybování, zpochybňování, hodnocení, posuzování a klasifikace – a to nejen vůči nám samotným, ale i vůči těm druhým. Systém založený na protikladech je velmi úspěšný: malý a velký, rychlý a pomalý, hloupý a inteligentní a samozřejmě dobrý a zlý. Proto díky našemu vlastnímu světovému řádu vnímáme některé lidi jako dobré, zatímco jiné jako spíše zlé (1).

D-faktor

Sérioví vrazi, násilníci, podvodníci, klauni z hororů nebo Adolf Hitler, Usáma bin Ládin a Vladimir Putin – většinu lidí ve spojení se zlými lidmi spontánně napadne někdo takový. Ale je něco, co je všechny spojuje? Ano – D-faktor neboli dark factor, česky temný faktor. Čím vyšší je D-faktor, tím dříve byste o něm řekli, že má temnou, špatnou osobnost. Takže, zhruba řečeno, že má vysokou vůli ublížit jiným lidem, aby prosadil své vlastní zájmy. Následující charakteristiky najdete částečně v každé osobnosti, ale zvláště výrazné jsou pouze u zlých lidí (2).

Egoismus

Zlí lidé kladou své vlastní blaho tak vysoko nad blaho druhých, že jim nevadí ani jejich utrpení a neštěstí (2).

Chamtivost

Zlí lidé jsou také velmi chamtiví a nikdy nejsou spokojeni. I když už mají něčeho dost, vždy chtějí víc – protože chtějí všechno, co mají ostatní (2).

Machiavellismus

Typické pro zlé muže a ženy je velmi cynický světonázor – jsou přesvědčeni, že neexistuje ani skutečná spravedlnost, ani pravá láska. Proto jednají vypočítavě a manipulativně a sociální vztahy udržují hlavně kvůli výhodám (2).

Morální ztráta zábran

Jedna věc, kterou zlí lidé dělají obzvlášť dobře je vyhýbání se skrupulím a výčitkám! Například tím, že přesvědčují sami sebe, že byli nevinnými oběťmi a viděli ve svých bližních jen to špatné, vždy se cítí v právu, ale nikdy zodpovědní (2).

Narcismus

Narcisté jsou často energetičtí upíři, protože vyžadují pozornost a chválu, ale netolerují žádnou (sebe)kritiku nebo požadavky. Dokonce i zlí lidé jsou často nadprůměrně narcističtí, mají vysoké nutkání prosadit se a jsou téměř záviděníhodně přesvědčeni o své velikosti a důležitosti (2).

Velké nároky

Pokud mají lidé nepřiměřeně velké nároky, například předpokládají, že člověk má nárok na vlastní postel, zatímco zbytek spí na podlaze, je také kritérium pro vysoký D-faktor (3).

Psychopatie

Ze všech zmíněných kategorií je psychopatické chování pravděpodobně to, co můžete u zlých lidí nejlépe rozpoznat. Vykazují totiž velmi nápadné a neobvyklé zacházení s emocemi. Na jedné straně neprojevují žádnou empatii, soucit nebo porozumění, na druhé straně, pokud něco nedostanou, například mohou prožít své pocity jako nekontrolované a nefiltrované jako malé děti (2).

Sadismus

Zlí lidé jsou typicky sadističtí, to znamená, že jim dává radost a uspokojení trápit a ponižovat ostatní (3).

Sebestřednost

Egoismus, psychopatické tendence, sadismus – všechny tyto vlastnosti lze silně vyjádřit pouze v souvislosti s nadprůměrnou sebestředností, tedy přehnaným zaměřením na sebe, které zcela ignoruje potřeby a pocity druhých (3).

Zlomyslnost

Škodolibost je nejkrásnější radost? D-faktor jako vyšitý! Je opravdu znepokojující, když někdo využívá své nevýhody, aby viděl bližní trpět. Je těžké nazývat někoho takového dobrým člověkem ...(2).

Jak se vyhnout zlým lidem

Zlým člověkem se nestáváte úmyslně! Nikdo si nevybere být špatný a úmyslně poškozovat nebo být zátěží pro své životní prostředí nebo společnost. Jak vysoký je D-faktor pro každého jednotlivce, závisí na mnoha okolnostech, včetně predispozice, zkušeností a velké části náhody nebo štěstí a smůly.

Když se vám do cesty postaví zlý člověk, nejlepší (a jediná věc), kterou můžete udělat, je vyhnout se mu. Nemůžeme změnit nebo pomoci ostatním, pokud nechtějí změnit sami sebe nebo získat pomoc. Ti, kteří se obklopují špatnými lidmi, kteří neznají ani soucit, ani skrupule, jimi dříve či později budou trpět – a budou mít problémy se zachováním a ochranou dobra v sobě (4).

Dobrá zpráva je, že ti, kteří v sobě rozpoznají sklon ke zlu, se mohou změnit, pokud chtějí! Prvním krokem musí být přiznat si vlastní špatnost, identifikovat a pochopit, proč člověk jedná špatně a bezohledně. Pouze na tomto základě můžete své návyky a vzorce chování změnit (4).

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3047003/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5193260/ (3) www.journals.sagepub.com/doi/10.1177/0306624X03256131, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4021390/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

45 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:42
55 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:39
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:38

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat