Obyčejná sůl na neobyčejnou špínu

Existuje mnoho důvodů, proč je kuchyňská sůl vhodná k čištění. Může to znít divně, ale vlastně se jedná o velmi podceňovaný domácí úklidový nástroj. Co všechno chlorid sodný vyčistí?

Sůl je chemicky známá jako chlorid sodný, což je iontová sloučenina mezi sodíkem a chloridem. Mezi její fyzikální vlastnosti patří pískovitá bílá textura, vysoce rozpustná ve vodě. Sůl absorbuje lepkavou, mastnou texturu a dobře drhne jakýkoli povrch (1). Na tohle ji můžete použít!

Staré litinové pánve

Máte rezavou, špinavou litinovou pánev? Nasypejte na ni hrubou sůl, případně použijte pár kapek vody a pánev vydrhněte houbičkou nebo papírovou utěrkou (1).

Špinavé vázy

Na dně vázy s květinami se může usadit špína, která se špatně čistí. Vázu naplňte teplou vodou, dovnitř nasypejte asi tak hrst soli a nechte pět minut působit. Následně otvor zakryjte rukou a směs promíchejte. Uvidíte, že ihned zaznamenáte velký rozdíl (1).

Skvrny od kávy

Káva v oblíbeném hrnku na kávu zanechává stopy, konkrétně způsobuje kroužky uvnitř šálku – stejně jako čaj. Vyrobte si pastu s kapkou saponátu a trochou soli. Tou hrnky vydrhněte, budou jako nové (1).

Dřevěná prkénka

Dejte starým prkénkům nový život. Citron rozřízněte na polovinu, řeznou stranu namočte do soli a tímto domácím nástrojem dřevo potírejte. Po dokončení setřete všechny zbytky hadříkem nebo papírovou utěrkou. Prkénka budou svěže vonět i vypadat (1). 

Stopy po potu

Stát se to může. Lamentujete nad bílou košilí, která má v oblasti podpaží žluté koláče? Rozpusťte čtyři polévkové lžíce soli v jednom litru horké vody, košili namočte do roztoku, nechte pár minut působit a poté ji vhoďte do pračky (1).

Umyvadla, toalety a odpady

Zhruba každý měsíc do odpadu nalijte směs složenou z jednoho šálku soli, půl šálku bílého octa a jednoho šálku jedlé sody. Nechte 10 minut odstát a následně potrubí propláchněte proudem vroucí vody. Uvolní se nečistoty (1).

První pomoc při nadmíře pracího prostředku

Možná vám „ujela ruka“, která do bubnu pračky přidala příliš mnoho pracího gelu nebo prášku. To způsobilo nadměrné pěnění. Pokud pračka (nebo myčka na nádobí) přetéká bublinami, přisypte právě sůl. Ta pěnovou invazi zastaví (1).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4331618/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat