Plánování udržitelné dovolené

Konečně léto – a dovolená je za rohem! Jak ale naplánovat svou dovolenou co nejudržitelněji?

O cíle své cesty máte jasno? Pro udržitelnou dovolenou totiž, čím blíže, tím lépe! Dovolená na pláži u Baltského moře způsobí méně emisí než hotelová dovolená ve Španělsku, ale ta zase méně než tři týdny s batohem v Thajsku. Protože příjezd a odjezd mají obvykle největší podíl na ekologické stopě cestovatele.

Zůstat na zemi

Po dlouhou dobu bylo pro mnohé létání, pokud jde o letní prázdniny, přirozenou volbou. Ale letadlo je zabijákem klimatu číslo jedna, protože uvolňuje obrovské množství oxidu uhličitého. Let na Mallorku znečišťuje klima stejně jako celý rok jízdy autem. Pokud se přesto rozhodnete letět, existují různé ekologické organizace, jejichž prostřednictvím můžete kompenzovat emise CO2 z vašeho letu dobrovolným darem. Vaše peníze budou reinvestovány do projektů na ochranu klimatu.

Veřejná doprava místo auta

Přestože cesta autem znečišťuje klima podstatně méně než let, jeho ekologická rovnováha je stále špatná. Pokud se rozhodnete za svou udržitelnou dovolenou cestovat autem, snažte se ho plně obsadit a vyvarujte se tak použití několika aut. Případně si můžete také pronajmout e-car. Mnoho rekreačních oblastí se však zavázalo k dovolené bez aut a nabízí bezplatné využití veřejné dopravy jako součást lázeňské karty nebo karty hosta.

Autobusem a vlakem po Evropě

Do vzdálenějších regionů se můžete dostat také autobusem nebo vlakem. Dálkové autobusy jsou stále populárnější a jsou skvělé i pro městské výlety. Nejlepší ze všeho je, že cestujete nejen způsobem šetrným ke klimatu, ale také rychle poznáváte nové lidi.

Velké dobrodružství za málo peněz

Největší svobodu ze všech dopravních prostředků nabízí jízdní kolo. Protože jste flexibilní a pohybujete se mimo dav. Jet na dovolenou udržitelněji už nejde! Kromě toho ušetříte peněženku a zůstanete fit i na dovolené. Kolo je vhodné jak pro krátký výlet, tak pro delší vzdálenosti. Pokud chcete jít dál, můžete snadno propojit kolo a vlak.

Kde se ubytovat: hotel, nebo kemp?

Kemp si vede nejlépe, protože spotřebovává výrazně méně energie a vody než hostel nebo hotel. Zejména luxusní hotely s lázněmi, vyhřívaným bazénem a neustále běžící klimatizací způsobují vysoké emise. Ale pro udržitelnou dovolenou existují také ubytování šetrná ke klimatu, které například vytápí zelenou elektřinou a nabízí místní kuchyni. Pro všechna ubytování platí: Používejte vodu střídmě, ručníky nevyhazujte každý den a topení nebo klimatizaci nezapínejte na příliš vysokou nebo nízkou teplotu.

Udržitelná strava

Není nic jednoduššího, protože na cestách platí stejná pravidla jako doma: Jezte nejlepší regionální, sezónní a nebalené potraviny, stejně jako málo masa. To je nejen udržitelné, ale také zdravé a chutné! Také při cestování se snažte vyhnout jednorázovým předmětům a zabalte lahve s vodou, nádobí a opakovaně použitelné toaletní potřeby nebo přírodní kosmetiku.

Zábava, která neuškodí klimatu

Plavání, turistika nebo plachtění –⁠ outdoorové aktivity jsou ideální pro klimatickou rovnováhu i vaše tělo. Pokud cestujete v přírodních rezervacích, měli byste být opatrní na okolní přírodu a nekrmit zvířata. A zase platí – nenechávejte po sobě žádné „stopy“.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat