Žijte pozitivně i v těžkých časech

Věřit, že se v budoucnu budou dít dobré věci, vidět život pozitivně a vidět sklenici zpola plnou místo zpola prázdnou, i když jsou životní situace těžké a vnitřní síla oslabená – to je to, co charakterizuje optimisty. Ale lze se naučit být optimistou? Je to možné, ale jako každý proces učení vyžaduje trénink a trpělivost.

Optimisté věří, že věci dobře dopadnou. I když tomu tak vždy není, i optimisté dávají svým pocitům prostor tváří v tvář negativním zkušenostem a daří se jim tak po určité době vytěžit i z těch špatných zkušeností něco dobrého a vyjít z nich silnější. 

Optimistický postoj se odráží i v tom, jak se vypořádáváme s problémy. Mohou to být úzkosti, napětí, neklid, smutek, poruchy spánku a dokonce i depresivní nálady. Pokud uvažujeme spíše pesimisticky, očekáváme problémy a máme větší tendenci se s nimi setkávat s negativními pocity a „uvíznout“ v nich. Lidé, kteří mají optimistický postoj k životu, přemítají o těchto negativních pocitech a hledají řešení, jak se s nimi vypořádat.

Staňte se optimističtějšími pomocí jednoduchých tipů a změňte svůj život pozitivně.

Smažte negativní myšlenky

Zamyslete se nad svými negativními myšlenkami. Možná se můžete z minulých zkušeností naučit něco dobrého! Pouze pokud si vyčistíte mysl od negativních myšlenek, zůstane jen to pozitivní, co budete moci vpustit do svého života.

Radujte se z maličkostí

A dělejte to vědomě! Všímejte si pozitivních věcí na svém okolí: prvních ranních slunečních paprsků, úsměvů vašich bližních, rozkvetlých květin podél cesty.

Myslete na sebe a nesrovnávejte se s ostatními

To na první pohled nezní snadno, protože v každodenním životě se neustále setkáváme s lidmi, kteří se zdají být krásnější, šťastnější nebo úspěšnější než my. To může vést k nespokojenosti nebo frustraci. Když uvažujete o sobě, snažte se na sebe nebýt příliš přísní. Zamyslete se nad tím, čím jste výjimeční a čeho jste ve svém dosavadním životě dosáhli a zvládli.

Obklopte se optimisty 

To znamená vyhýbat se alespoň na chvíli pesimistům, kteří vám vysávají energii, a vyhýbat se negativním tématům konverzace. Šťastní lidé a pozitivní dispozice ovlivňují vaše poznávání a vaši náladu.

Myslete pozitivně

Formulujte své myšlenky a slova pozitivně – to podporuje váš optimismus a váš pozitivní přístup!

Zachyťte okamžiky štěstí 

Zapište si, když se vám něco povede, nebo něco hezkého vyfoťte. Takto nasbíráte pozitivní momenty krok za krokem.

Přemýšlejte o situacích realisticky a klidně 

Pokud se přistihnete, že přemýšlíte pesimisticky, zeptejte se, zda je výsledek, který si představujete, skutečně realistický. Obvykle totiž není. Protože v takových situacích máme tendenci si představovat to nejhorší. Místo toho se zeptejte sami sebe, jaký je nejlepší scénář, a povzbuzujte se, jako byste povzbuzovali přátele nebo členy rodiny.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat