S úzkostí lze snadno zatočit

Dohání vás úzkost? Nečekejte, až přeroste v depresi a pořádně s ní zatočte. Tento neblahý emoční stav se dá rozběhat, a to doslova. Pomůže i to, když si čas na negativní myšlenky dobře naplánujete.

Úzkost je z lékařského pohledu složitá kombinace emocí zahrnující strach, paniku, zlé předtuchy a obavy. Alespoň takové vysvětlení podává internetová encyklopedie Wikipedie (1), v níž bychom se dočetli i o doprovodných příznacích tohoto emočního stavu. Patří mezi ně nevolnost, bolest na hrudi, zkrácené dýchání, třes rukou i podivně silné bušení srdce. Že je úzkost zcela výjimečná? Kéž by. Dle názoru psychologů ji zažívá stále více lidí.

Příčiny číhají na každém kroku

Zvyšující se ceny energií, nezaplacené složenky, kupící se hromada špinavého prádla, partnerská krize, nedostatek volného času nebo arogantní šéf, jehož seznam zadaných úkolů nebere konce. I tohle může být podhoubím úzkosti, která dokáže přerůst i do depresivní fáze (2). Jak se s ní poprat? Prý zabírá tohle!

Přidělte starostem omezený čas

Než abyste se zbytečně rozptylovali v průběhu celého dne, naplánujte si konkrétní čas i dobu trvání, v niž budete o svých obavách přemýšlet. Mimo stanovené momenty se starostmi snažte nezatěžovat. Možná to zní zvláštně, ale skutečně to pomáhá, protože to umožňuje lépe kontrolovat vlastní mysl (3). Jakou další cestou se můžete vydat?

Nervy je možné rozběhat

Víte, co se říká o běhu? Že je to něco jako golf pro chudé. Tohle přirovnání naznačuje, že zmíněný sport nepotřebuje žádné zvláštní vybavení, tedy vyjma bot v ucházejícím stavu. Proto ho může provozovat v podstatě každý! Cvičení obecně bývá vnímáno jako duševní relaxace (4). Doporučován je běh, protože tato přísnější fyzická aktivita nejenže stimuluje produkci hormonů štěstí, také úžasně obnovuje rovnováhu mezi mozkem a tělem (5).

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Úzkost, (2) názor autora, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470361/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1470658/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4131752/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat