Podzim lze přečkat i s dobrou náladou

Čím kratší a temnější dny, tím více naše duše trpí – těmito jednoduchými radami můžete na podzim posílit své duševní zdraví.

Prší čím dál častěji. Slunce mizí za temnými mraky a zelené listy stromů žloutnou a opadávají. Změny počasí přicházejí pomalu a nenápadně, ale naše tělo – a hlavně naše psychika je cítí. Podzim se brzy přihlásí o slovo – a tak není divu, že v těchto měsících býváme smutnější, malátnější a vyčerpanější. Na nedostatek slunce a chladné teploty se musíte pořádně připravit, abyste i ten nejtemnější a nejdeštivější den přežili s dobrým pocitem (1).

Podzimní dieta

Pocit malátnosti může být způsoben nedostatkem energie v těle. Nic nepomůže lépe než vyvážená strava s dostatkem živin, která dokáže obohatit i naši duši. Protože naše tělo na podzim a v zimě spotřebuje více energie na zahřátí než v létě, jsou zdravá dušená jídla a polévky ideálním jídlem. Nejenže jsou bohaté na vitaminy a živiny, ale také nás zahřejí zevnitř a navodí dobrou náladu (1). 

Doplňujte opatrně

Jakmile se slunce rozloučí a my se ráno probudíme do tmy, cítíme tísnivý pocit. Optimalizace hladiny vitaminu D může být dobrým způsobem, jak kompenzovat nedostatek slunečního záření. Správné množství dokáže regulovat náladu a zmírnit bolest kostí (2). Tělo v tomto chladném období podpoří i přísady jako zinek nebo hořčík (3).

Udělejte si pohodlí

Nejjednodušší věc je chladné období přijmout. Jak si podzim užijete, je jen na vás. Pořiďte si nějaké pohodlné věci, jako například nadýchanou deku, voňavé svíčky, bublinkovou koupel nebo pohodlný kardigan, do kterého se zachumláte, když už toho na vás bude moc. S šálkem čaje a dobrou knihou zvládnete i ten nejchladnější den (4).

Překonejte chlad

Opustit dům ve větru a dešti není tak snadné. Měli byste jít ale ven, kdykoli je to možné. Koneckonců, severský koncept „friluftsliv“ (život venku) je ve skandinávských zemích během zimních měsíců velmi populární, a to z dobrého důvodu – je důležité užívat si nádhernou přírodu a zůstat aktivní bez ohledu na roční období. Samozřejmě nemusíte nutně venku bydlet – procházka během dne, krátký běh nebo dlouhá túra mohou duši hodně prospět (5).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4673349/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519036/, (4) názor autora, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8638612/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat