Detaily předmětů s nepříliš známou funkcí

Každý den používáme mnoho předmětů, aniž bychom tušili, že by určité detaily mohly mít nějakou funkci.

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč otvírání na plechovce vypadá tak, jak vypadá? K čemu jsou ty malé kapsičky na džínách? Nebo proč v nových šatech často visí malý vzorek látky, ačkoli si zimní bundu jen málokdo opraví zbytkem látky? Máme pro vás vysvětlení (1).

Otvor na víčku propisky

Všimli jste si někdy, že většina víček propisek má jednu nebo více dírek? A vždy jste si mysleli, že ty dírky jsou tam proto, aby se tam dostal na čerstvý vzduch a nevysychalo? Špatně! Otvory mají chránit malé děti: Pokud víčko spolknou a uvízne podélně v průdušnici, děti by se udusily. Existuje však šance, že se vzduch dostane skrz otvory ve víčku.

Otvírání na plechovce

Otvírání na plechovce má nejen praktickou výhodu – prostě tím plechovku snadněji otevřeme - pomáhá i přichycení brčka: stačí klopu otočit ve směru otvoru na pití a vložit brčko. Navíc brčko můžete i pootočením otvírání upevnit.

Šipka vedle kontrolky palivové nádrže

Už jste zase najeli k benzinové pumpě špatnou stranou svého auta? Tomu se můžete v budoucnu vyhnout! Mnoho aut má nyní na displeji pomocníka, kterého si mnoho řidičů ani nevšimlo: šipka vedle palivoměru ukazuje ve směru, ve kterém je umístěn uzávěr palivové nádrže.

Zubatý okraj ve svinovacím metru

Nejen, že mnohé svinovací metry mají otvory pro dočasné připevnění k hřebíku nebo šroubu nebo pro označení bodu tužkou – mnoho svinovacích metrů má také zoubkovaný konec! Slouží k označení měřeného místa na zdi, pokud nemáte po ruce pero.

Otvor v rukojeti hrnce

Kam dát špinavou lžíci nebo vařečku, když budeme muset později znovu použít? Dát ji na zvláštní talíř? Na utěrku? Stačí jej zavěsit na hrnec – otvor na rukojeti hrnce je k tomu ideální!

Kapsička na džínách

Dnes – kromě stylového efektu – už vlastně nemá žádnou rozhodující funkci. Na Divokém západě však byla kapsa nepostradatelná: kovbojové v ní měli kapesní hodinky.

Tlačítko na rámu okna

Co vlastně dělá to posuvné tlačítko na rámu okna? Je to jednoduché: Zodpovídá za přítlak okna. Tento šroub – tzv. zajišťovací čep – lze dotáhnout (okno je pak při zavírání pevněji přitlačeno k rámu) nebo povolit (okno pak méně těsní).

Váleček na kabelu

Všichni známe funkci usb konektoru na konci kabelu. Ale co je ten tlustý váleček téměř na konci? Jednoduché vysvětlení: Za krytem je cívka, která ruší elektromagnetické oscilace kabelu. To znamená, že ostatní elektrická zařízení nebo wlan sítě v oblasti neruší.

Otvor v pravítku

Otvor v pravítku má vlastně velmi jednoduchou funkci: Můžeme pravítko v případě potřeby zavěsit. Původní účel byl ale jiný. Do tohoto otvoru býval připevněný hadr, kterým se čistily břidlice, na které studenti psali.

Vyboulenina na dně láhve

Mysleli jste si, že zakřivené dno lahví vína nebo šampaňského je jen design nebo stylová pomůcka na nalévání? Ve skutečnosti zakřivení slouží stabilitě láhve. Pokud je dno zakřivené, tlak se snadněji přenáší a rozkládá na stěny. Tato stabilita je zvláště důležitá, když je v láhvi nasycená kapalina. Lahve na víno ale také musejí vydržet hodně: Láhev na víno musí po zazátkování vydržet dvakrát větší tlak než pneumatika auta.

Posuvný otvor v trubici vysavače

Někdy při vysávání nepotřebujete až tak velký tlak – například když chcete vysávat podél závěsu nebo musíte rychle reagovat, protože se něco zachytilo v kartáčové hlavě vysavače. K tomu slouží tato posuvná klapka včetně otvorů, které se za ní objevují: Pokud klapku odsunete, vysavač méně saje.

Malá dírka v zámku

Další detail, kterého si většina z vás pravděpodobně ani nevšimla: Mnoho visacích zámků má ve spodní části malý otvor, aby dešťová voda mohla ze zámku odtékat a netvořila se rez.

Zdroj: (1) www.n-joy.de/leben/18-Details-deren-Funktion-ihr-nicht-kennt,nuetzlich100.html







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat