Digitální detox místo zírání do telefonu

Digitální detox je dobrý pro nás všechny. Co ale dělat, když do mobilu koukat nechcete? Máme pár nápadů.

Od pandemie, kdy se náš čas u obrazovek prodloužil z 8 na 10 hodin, se mnoho lidí rozhodlo udělat si od sociálních sítí trochu odstup. Ale i když mnozí z nás ještě z dětství nebo dospívání znají svět bez digitálních médií, jen málokdo si dnes dokáže představit, jaké by to bylo žít bez neustále vibrujícího smartphonu poblíž. Stojí za to dát si pauzu – už jen kvůli naší psychice. Ale ve světě, který je stále více digitální, najít stejně lákavou náhradu, nemusí být snadné. Máme několik návrhů, které vám usnadní výběr.

Sociální sítě mají negativní dopad na naši psychiku

Proč vůbec digitální detox? Stručně řečeno: Protože si poškozujeme své duševní zdraví. Průzkum z roku 2022 z USA, Velké Británie a Norska zjistil, že lidé, kteří během pandemie používali sociální média k tomu, aby se zabavili nebo snížili svou osamělost, měli celkově horší duševní zdraví. Na druhou stranu, kdo si dá pauzu od sociálních sítí, může se těšit na méně strachů, lepší spánek a pozitivní změnu nálady – alespoň takové jsou výsledky pilotní studie (1) mezi 68 studenty z roku 2021. 

Co můžete dělat místo zírání do telefonu

Zdá se, že čím dříve začnete odpočívat, tím lépe. To se ale často snáze řekne, než udělá, koneckonců používání sociálních sítí zabírá v každodenním životě lidí významný prostor. Jak tento prostor znovu zaplnit? A především čím? Kromě digitálního světa tu máme i docela velký, vzrušující, barevný, skutečný svět daleko od obrazovky. Otázka, na kterou byste si měli odpovědět, je proč sociální média používáte. V závislosti na odpovědi můžete použít tipy k vyplnění mezery (1).

Když chcete jen odpočívat

Mnoho lidí používá Instagram nebo TikTok, aby trochu vypnuli. Odpočinout si od stresujícího každodenního života si ale můžete i jinak. Poslouchejte třeba relaxační hudbu při svěrle svíček a vůně éterických olejů, které zajistí uvolněnou atmosféru. Přečtěte si knihu, něco namalujte nebo vybarvěte antistresové omalovánky.

Jak zůstat v kontaktu

Vyhledávat kontakt s jinými lidmi je přirozené. K tomu však nemusíte využívat sociální sítě. Zkuste svým blízkým raději zavolat nebo je rovnou pozvěte na návštěvu. Uspořádejte se svými přáteli nějakou túru nebo výlet.

Najděte novou zábavu

Jistě, 30sekundové video může být docela zábavné. Ale i život mimo sociální sítě nabízí dostatek zábavy – navštivte koncert nebo muzeum, zkuste zahradničit nebo si udělejte malou zahrádku na balkoně. Po práci si poslechněte podcast, podívejte se na film nebo seriál nebo si užijte herní večer s rodinou nebo přáteli. Pokud se budete snažit odložit telefon každý den na nějaký čas a vyplnit ho jinou zábavou, časem zjistíte, že telefon odkládáte stále častěji.

Zdroj: (1) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2021.752004/full, názor autora - zbytek článku







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat