Všichni bychom měli vystoupit ze svých komfortních zón

Komfortní zóny mohou být úžasná místa plná bezpečí, ale posunout se za jejich hranice má psychologické výhody. Udělejte něco, i když máte strach.

Komfortní zóna – ten teplý, zakuklený, bezpečný prostor, kde můžete jen tak proplouvat dny a nikdy nemusíte mít strach, že selžete. Může to být dobrý pocit, ale co s námi život v naší komfortní zóně skutečně udělá? 

Proč máme rádi komfortní zóny

Pokud první věc, kterou uděláte, když nastoupíte do nové práce, je vybalení oblíbeného hrnku a připnutí fotografií na stůl, vytváříte si zónu pohodlí. A nový domov prostě nebude ten správný, dokud nenajdete konvici a neuvaříte první šálek čaje, že?

Jako lidé jsme pevně nastavení, abychom toužili po pohodlí a známých věcech a místech. Máme tendenci se snažit budovat zóny pohodlí všude, kam přijedeme, a replikovat věci, které známe a poznáváme.

To, že máme rádi své zóny pohodlí, může být také spojené se strachem ze selhání. I pro emocionálně nejvyspělejšího člověka je těžké chyby přijmout; máme tendenci vyhýbat se situacím, kdy hrozí riziko neúspěchu. 

Špatnou zprávou je, že neustálé fungování v rámci našich komfortních zón brzdí náš růst, doslova i emocionálně. Zatímco pocit bezpečí a sebejistoty jsou nepochybně skvělé vlastnosti, existuje několik přesvědčivých důvodů, proč chtít cítit strach.

Jaké jsou výhody posouvání hranic?

Náš pokrok a vlastně i náš růst jako lidí zcela závisí na tom, zda jsme ochotni opustit zónu komfortu. Nemůžete udělat pokrok tím, že zůstanete v klidu. Děti vrozeně chápou, že jakákoli nová dovednost, kterou se kdy naučíme, se odehrává mimo naši zónu pohodlí. Když se dítě pokouší chodit a vstává a padá, vstává a padá – rozhodně si nepomyslí, že se raději bude navždy plazit. Chybovat je přece lidské.

Opuštění komfortní zóny změní náš mozek

 Tím, že se nutíme dělat věci, které nás děsí, aktivně ovlivňujeme náš mozek. Vyvoláváme nové neurony a vytváříme nové cesty – a pokud opakujeme nepříjemné chování dostatečně dlouho, nutí to naši zónu pohodlí, aby se zvětšila a zahrnovala nové chování.

Možná budete mile překvapeni, jak rychle se dokážete zorientovat ve věcech, které vás dříve děsily. Říkáme dětem, že jediný zaručený způsob, jak neselhat, je nic nezkoušet; možná je čas vzít si vlastní radu k srdci. Pociťte strach – a jděte do toho. Váš mozek a vaše budoucnost vám poděkují.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat