Štěstí si za peníze koupit opravdu lze

Štěstí znamená pro každého asi něco jiného. Ale pozor – dá se koupit! Prokázal to jistý experiment, jehož závěry jsou skutečně všeříkající. A jak dlouho taková koupená radost vlastně vydrží?

Štěstí si za peníze nekoupíš, říká se. A to snad odjakživa! Ale je to opravdu tak? Vypadá to, že jde o lež, která si koluje světem a žije vlastním životem. A tady je jeden důkaz za všechny!

Pokus, který boří mýty

Tím, zda určitý finanční obnos člověku zaručí štěstí, se nedávno zabývali kanadští vědci (1) z Univerzity Britské Kolumbie. Celou záležitost se pak rozhodli prozkoumat asi jediným možným způsobem. Chtělo to jen sehnat anonymního dárce peněz a 300 dobrovolníků z několika zemí. Dlužno dodat, že účastníci pořádně nevěděli, do čeho jdou. Bylo jim nabídnuto, zda se nechtějí podílet na experimentu, který je vzrušující, překvapivý a trochu časově náročný, ale možná může změnit dosavadní život. Této šance se chopili jedinci Brazílie, Indonésie, Kanady, Austrálie, Spojených států, Velké Británie i Keni. 200 náhodně zvolených osob pak svému překvapení jednoho pěkného dne dostalo v přepočtu 230 tisíc korun, a to s podmínkou, že se musí utratit do tří měsíců. A jak to dopadlo? Pocity štěstí snad nešlo ani popsat!

Půl roku blaženosti

Za tuto částku si můžete koupit opravdu hodně věcí. Někteří ji použili na splátky hypotéky, jiní na rekonstrukci domu či pořízení nového vozu. Oproti těm, kteří nedostali nic, se obdarovaní cítili nesmírně šťastně a spokojeně, a to nejen ve chvíli, kdy peníze získali, ale ještě šest měsíců potom. Toto je důkaz, že za peníze si štěstí koupit lze, což odporuje předchozím kontroverzním myšlenkám o financích a vlastním potěšení (1). Také si zrovna říkáte, proč vám takový zajímavý experiment nikdo nenabídnul? Třeba to dopadne příště…

Zdroje: (1) www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2211123119?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat