Duševní zdraví na pohodu i v zimě

Bojujete s temnými večery a mizerným počasím? Máme pro vás osvědčené rady, jak překonat zimu v pohodě. 

Jsme na začátku prosince a s přibývající tmou a chladnějším počasím je stále těžší ignorovat skutečnost, že zima nám už skutečně klepe na dveře. A i když Vánoce a celou tu vánoční pohodu samozřejmě milujeme (a těšíme se na ni celý rok), temné večery a rána často ještě doprovázené nedostatkem slunečního světla mohou být s postupem sezóny lehce nepříjemné.  

A ačkoli lidé se sezonní afektivní poruchou pociťují příchod zimy nejvýrazněji, není neobvyklé, že i ti, kteří touto chorobou netrpí, pociťují propad ve svém duševním zdraví také, přičemž obzvláště časté jsou především pocity letargie a nedostatečné motivace.

Přerámujte se

Ale to, že příchod zimy může věci ztížit, neznamená, že neexistují způsoby, jak si sezonu trochu usnadnit. Ve skutečnosti může způsob, jakým vnímáme zimu, udělat velký rozdíl.  

I když jste možná ještě nikdy neslyšeli termín „přerámování“, je pravděpodobné, že to již stejně děláte. Technika, která se často používá během kognitivně behaviorální terapie, zahrnuje přijetí negativní myšlenky nebo předpokladu a vědomou změnu pohledu na situaci – v tomto případě na zimu.

Následující techniky můžete vyzkoušet:

Užijte si útulnou atmosféru

Kdy jindy, než v zimě si můžete roztopit v krbu a vychutnávat si dosyta sálající teplo a útulnou barvu ohně? A pokud nemáte k dispozici krb, podobně útulnou atmosféru vykouzlí i svíčky.

Večer s oblíbenou knihou nebo filmem

Že se brzy stmívá, využijte k tomu, že sáhnete po rozečtené knížce nebo zhlédněte klidně dva díly oblíbeného seriálu. Pěkně zachumlaní v dece na gauči nebo v posteli pod peřinou.

Špatné počasí neexistuje

Přesně podle tohoto hesla se nemusíte ani v zimě vzdát pobytu venku. Pořádně se oblečte a vyrazte na procházku. Uvidíte, že nejen vyplavíte endorfiny a s dobrou náladou už budete vcházet do dveří, ale i horky čaj nebo svařené víno si pak vychutnáte mnohem víc.

Zdroj: názory autora - celý článe







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat