Poznejte finské umění sisu  

Finské umění „sisu“ by nám mohlo pomoci vypořádat se s přemírou moderního života. Jak?

Jako země, která byla pětkrát po sobě zvolená jako nejšťastnější země světa, je jasné, že toho bude hodně, za čím bychom se měli do Finska podívat. Nejenže je neustále chváleno mezinárodními orgány pro své rozsáhlé sociální dávky, nízkou míru korupce a dobře fungující demokracii, ale je také proslulé svým smyslem pro duchapřítomnost.

Již dlouho nás fascinují pojmy jako norský koselig a friluftsliv a dánské hygge, které nám pomáhají vnést do našich životů tolik potřebnou srozumitelnost a klid. V době, kdy se zdá, že je všechno v krizi, je stále těžší lpět na představě, že vše bude nakonec v pořádku.

Dva roky pandemie zanechaly naše mentální rezervy tak vyčerpané, že bylo těžké je znovu vybudovat. Zdá se tedy, že není vhodnější čas objevit finské pojetí sisu.

Co je sisu

Ačkoli je toto slovo nepřeložitelné, poangličtěné výklady sahají od vnitřní síly, odhodlání, kuráž, odvahy a vůle. Také to může znamenat „stoické odhodlání, otužilost, statečnost, houževnatost a odolnost“. Zjednodušeně by se to dalo shrnout jako pocit „zdrženlivosti“ v těžkých časech, s čím právě teď do jisté míry bojujeme.

Jak přijmout sisu ve svém každodenním životě

Zatímco Finsko vedlo válku v kruté zimě, když se tento koncept poprvé objevil, tento způsob myšlení lze aplikovat i na běžnější překážky v každé části života. Klíč spočívá v akčně orientovaném myšlení. Nechlubíte se tím, že máte sisu, ale necháte mluvit své činy. Přispívá k fyzické a duševní pohodě a pomáhá vám komunikovat s partnerem, členy rodiny a kolegy. Můžete vychovat své děti, aby měly sisu. Můžete jej použít jako základ pro vedení aktivního a zdravého života; můžete jej využít k pokroku směrem ke svým cílům, a dokonce vám může pomoci najít štěstí.

Znamená to také udělat si chvilku, abyste se odměnili laskavostí. Ať už jde o všímavost, psaní deníku, terapii nebo meditaci, tento čas pro smysluplnou introspekci může také pomoci najít a udržet si odolnost.

Je to speciální věc, která je vyhrazena pro obzvláště náročné okamžiky. Když cítíme, že jsme se dostali na konec našich předem stanovených kapacit. Dalo by se říci, že sisu je energie – odhodlání tváří v tvář nepřízni osudu, který je náročnější než obvykle. Je to rámec pozitivního myšlení i pro ty nejtěžší časy, připomínka toho, že v sobě máte tolik síly, hodnoty a odolnosti, i když to právě není jednoduché poznat.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9667267/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Krupicová kaše

(1 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat