Voňavá maličkost snižující hladinu stresu u žen

Jste ve stresu z těch všech cen, prázdného konta či všudypřítomných respiračních onemocnění? Ještě než hodíte partnerovu košili do prádla, přičichněte si k ní. Snížíte svoji úzkost a přispějete k lepšímu psychickému rozpoložení!

Mnoho lidí nosí košili svého partnera nebo spí na partnerově straně postele, když je jejich druh polovička pryč, ale nemusí si uvědomovat, proč se do tohoto chování zapojují. Teď je to ale nanejvýš jasné. Výzkumníci z Univerzity Britské Kolumbice (UBC), jejichž závěry (1) uveřejnil odborný časopis Journal of Personality and Social Psychology, zjistili, že vůně oblečení romantického partnera souvisí s nižšími hladinami stresového hormonu kortizolu v krvi žen.

Nos jako mocný nástroj

Hlavní autorka studie (1) Marlise Hofer, postgraduální studentka katedry psychologie, v prohlášení uvedla, že samotná vůně partnera, i bez jeho fyzické přítomnosti, může být mocným nástrojem, který přispívá k psychické pohodě.

Vědci přitom do studie (1) zahrnuli 96 párů opačného pohlaví. Muži byli požádáni, aby nosili trička po dobu 24 hodin, aniž by na sobě měli deodoranty nebo vonné produkty na tělo. Zároveň měli příkaz nekouřit a jíst potraviny, které neovlivňují tělesnou vůni. Poté, co se trička nosila jeden den, byla zmražena, aby se zachovala jejich vůně.

Zavřete oči, přicházím

Následně ženy dostaly dvě trička k přivonění: Nenošené tričko a jedno, které patřilo buď cizí osobě, nebo jejímu vlastnímu partnerovi. (Jinými slovy, ženy dostaly buď nenošené tričko a košili svého vlastního partnera, nebo nenošené tričko a košili cizího muže.) V obou skupinách nebylo ženám sděleno, zda je některá košile nošená, popřípadě kdo konkrétně ji měl na sobě (1).

Akademici se nechali slyšet, že dámy mají od přírody lepší čich, proto jsou pro takový experiment vhodnou volbou. Po přivonění ke dvěma košilím se ženy zúčastnily falešného pracovního pohovoru a mentálního matematického úkolu; to mělo za účel zvýšit u nich hladinu stresu. Aby vědci stres změřili, položili dámám otázky o tom, kolik stresu pociťují, a shromáždili vzorky slin, aby vyhodnotili hladiny kortizolu (1). A výsledek?

Kterou košili radši nechat být?

Ve studii (1) měly ženy, které dostaly tričko, které nosili jejich partneři, spíše než cizí lidé, nižší hladiny kortizolu. Kromě toho ženy, které přičichly ke košilím svých partnerů, uvedly, že pociťovaly méně stresu jak před pohovorem, tak po matematickém testu, uvedli vědci. Přičichnutí k cizímu tričku však mělo opačný účinek: vedlo to k vyšším hladinám kortizolu během zátěžového testu, tedy aspoň ve srovnání s čichem nenošeného oblečení. Marlise Hofer na základě těchto zjištění uvedla, že lidé se od útlého věku bojí cizinců, zvláště podivných mužů, takže je možné, že cizí tělesný pach spustí reakci „bojuj nebo uteč“.

Zdroje: (1) www.psycnet.apa.org/record/2017-57724-001







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat