Stádo super krav z Číny

Uvádí se, že poskytují téměř dvakrát více mléka než běžné dojnice. Čína oznámila úspěšné klonování tří „super krav“. A plánuje mnoho dalších klonovaných zvířat.

Podle zpráv médií se čínským vědcům podařilo naklonovat několik krav, které produkují neobvyklé množství mléka. Čínská státní média oslavovala vývoj jako průlom.

Konkrétně se jedná o tři klonované krávy, které se narodily na konci prosince. Zvířata prý byla naklonována z buněčných jader holštýnského skotu, který produkuje hodně mléka. Za rok prý dokážou vyprodukovat až 18 tun mléka. Pro srovnání: Ještě před 100 lety průměrná kráva neprodukovala ani 2 000 litrů mléka ročně!

První klonovaná kráva vážila při narození přes 56 kilogramů a měřila na délku přes 1,1 metru. Fyzicky jde o přesnou repliku zvířete, jehož genetický materiál se naklonoval. Holštýnský skot obvykle při narození váží kolem 44 kilogramů.

Stádo super krav

Projekt vede Jin Yaping z Northwestern University of Agricultural and Forestry Science and Technology v Xianyangu. Podle státních médií vysvětlil: "Máme v plánu vybudovat stádo více než tisíce super krav do dvou až tří let."

Podle Jina je cílem projektu dosáhnout nezávislosti na importovaných dojnicích. Čína v současnosti dováží až 70 procent svých dojnic.

Holštýnský skot má velký význam pro mlékárenský průmysl

Plemeno „Holštýn“ je pro svou obzvláště vysokou produkci mléka považováno za jedno z nejdůležitějších v mezinárodním mlékárenském průmyslu. Holštýnský skot je také pevně spjatý a ukotvený v německém chovu dobytka. Podle Spolkového svazu skotu a prasat bylo k roku 2021 v Německu v plemenných knihách zapsáno více než 1,7 milionu holštýnského skotu. Holštýnský skot je však také v Číně nejrozšířenější.

Je jisté, že přelidněná Čína potřebuje uspokojit požadavky na spotřebu, ale je tohle ta správná cesta?

Zdroj: utopia.de/news/herde-von-superkuhen-chinesische-forscherinnen-klonen-tiere-fur-mehr-milch/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat