Uveďte tělo a mysl do harmonie

Všichni si přejeme zdraví a vitalitu – nejlépe do opravdu vysokého věku. To vyžaduje tělo, mysl a duši v harmonii. Přinášíme tři způsoby, jak toho dosáhnout.

Většina lidí ví, že své zdraví můžeme podpořit vyváženou stravou, pravidelným cvičením a vyhýbáním se toxinům z okolního prostředí. Často se však přehlíží, že myšlení, schopnost regenerace a relaxace, působí hluboko do našich buněk.  Pokud potlačujeme to, po čem naše duše touží nebo se neustále ztrácíme ve stresujících myšlenkových spirálách, může se to projevit i na fyzické úrovni. I když nebyly objasněny všechny otázky této komplexní interakce, stále lépe rozumíme interakci mezi tělem, myslí a duší. S těmito znalostmi můžeme cíleně podporovat své zdraví a aktivovat naše přirozené samoléčebné síly. 

Pečlivě srovnejte své myšlenky

Každý den nás provází kolem stovky tisíc myšlenek. Mnohé z nich nejsou pokaždé nové, ale objevují se znovu a znovu. A jsou mocné: Představa náročné situace může vyvolat stejné fyzické reakce jako skutečná hrozba. Stresující myšlenky typu "To nezvládnu!" mohou aktivovat stresové hormony, které zvyšují srdeční frekvenci, zpomalují dýchání a mění metabolické procesy. Pokud se naučíme pečlivě směřovat svou mysl a zklidňovat ji v náročných situacích, staneme se odolnějšími v každodenním životě a dokážeme se lépe vypořádat se stresem. 

Upřednostněte zotavení a péči o sebe

Přestávky se podceňují. Relaxace není luxus, ale biologická nutnost. Pouze když je náš mozek v relaxačním režimu, tělo aktivuje své samoléčebné síly. Vědomé regenerační fáze, kvalitní spánek a relaxační rituály umožňují jakýsi „reset“ na fyziologické i psychické úrovni. To, že chvíle, kdy aktivně relaxujeme, mají pro naše zdraví nedocenitelnou hodnotu, ukazuje i příklad meditace, která má měřitelné účinky na celé tělo.  

Využijte sílu dechu 

Vždy s sebou máme účinný nástroj, který nás může přivést zpět do rovnováhy: náš dech. Pokud vědomě prohlubujeme a zpomalujeme dýchání, má to přímý vliv na naše tělo. Zpomalené dýchání stimuluje bloudivý nerv, který aktivuje proces samoléčby: krevní tlak klesá, srdce bije pomaleji, svaly se uvolňují. S trochou cviku můžeme negativním následkům stresu čelit v každé situaci a udělat něco dobrého pro své zdraví.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat