Umění žít naplňující život

Pozitivní psychologie pokládá základ pro větší spokojenost v životě. Prozradíme vám, jak to funguje a se kterými cviky můžete hned začít.

V dnešní době dokážeme rychle uspokojit své základní lidské potřeby. Ve velkých městech není neobvyklé najít v okruhu několika set metrů několik supermarketů, které nabízejí vše, po čem vaše srdce touží. Když je nám zima, nemusíme už sbírat dříví, stačí zapnout topení. Co se ale stane, když máme lednici plnou až po okraj a my jsme si udělali pohodlí v teplém bytě?

K čemu to všechno je?

Jakmile se přestaneme zabývat vlastním přežitím, je tu spousta prostoru pro velké otázky. K čemu to všechno je? Co vlastně chci? Proč můj život stojí za to žít? Otázka po smyslu života je pravděpodobně jednou z největších a rozhodně na ni nelze odpovědět správně, nesprávně nebo dokonce univerzálně. Neschopnost odpovědět na tuto otázku nás může způsobit nespokojenost a nejistotu.

Proč stojí za to žít můj život? 

Psychologie se již dlouho zabývá negativními pocity, problémy duševního zdraví a tím, jak je řešit. Pozitivní psychologie se naproti tomu zabývá základy „dobrého života“, tím, jak a proč se život vyplatí žít, příznivými vlastnostmi a podmínkami blahobytu.

Tímto způsobem je pozitivní psychologie výslovně zaměřena na všechny lidi. Neměla by být náhradou terapií, ale doplňkem v pozitivní oblasti. Pozitivní psychologie není o omezení škod – a přechodu z minus osmi na minus dva na stupnici nálady. Ale jak se můžeme zlepšit od plus dva do plus pět.

Zaměření na to pozitivní

Místo toho, aby se pozitivní psychologie ptala „Co je s tebou?“, jak je to často v psychologii, ptá se „Co je na tobě obzvlášť dobré?“. A pracuje s pozitivními pocity, aby umožnila lidem žít plnohodnotný a šťastný život.

Štěstí vzniká v nás samých

Nyní samozřejmě zůstává velká otázka: Jak získám všechny ty pozitivní pocity, jak se stanu šťastným? (Bohužel) neexistuje víla kmotra, která nám odteď splní každé přání. Ale o to nejde. Lidé, kteří uznávají a využívají své silné stránky charakteru, jsou nejšťastnější a nejoptimističtější.

Různé pocity štěstí, které lidé mají, jsou pouze z malé části závislé na vnějších faktorech. Na druhou většina pochází z vašich vlastních myšlenek a činů. Pozitivní psychologie tedy aktivně podporuje vlastní pocit spokojenosti. 

Zdroj: názory autora - celá článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat