Jednoduché návyky pro delší a veselejší život

Chcete žít dlouho a těšit se z pevného zdraví? Jděte se proběhnout a dopřejte si pár rostlinných bílkovin navíc. Ale pomůže vám v tom i slunce! Ovšem musí ho být tak akorát.

Dožít se požehnaně vysokého věku bez nějakých závažnějších zdravotních komplikací? Kdo by se něčemu takovému bránil, že? Otázkou ale je, jak se to dá zařídit. Nechcete to zkusit třeba takhle?

Běh jako elixír

Pokud vám nejde do hlavy, co na tom běhání všichni mají, možná vás překvapí, že tento sport nezlepšuje jen náladu a tělesné proporce, prokazatelně totiž prodlužuje i pobyt na tomto světě. O jakém časovém úseku se tu bavíme? Dle jisté studie 60minutový běh, provozovaný čtyři dny v týdnu, dokáže přidat i sedm hodin života (1). To je vcelku silná motivace, nemyslíte? Ovšem jestli vás na fyzický zápřah moc neužije, obejít se můžete i bez potu.

Jděte na to přes bílkoviny

Že není strava s vysokým obsahem tuků, sacharidů, soli a zpracovaného masa žádným přínosným ternem, na to lékaři upozorňují už hezkých pár let. Ale takové kvalitní rostlinné bílkoviny, to je docela jiné kafe! Lidé, kteří jejich příjem nepodceňují, mají výrazně nižší riziko předčasného úmrtí, zejména pak na srdeční choroby (2). Uvedené složky potravy dodávají tělu všech devět klíčových aminokyselin, které si není schopno vytvořit samo, díky čemuž normalizují krevní tlak a předcházejí selhání kardiovaskulárního systému. Tedy alespoň takový je názor americké registrované dietoložky Shayny Komar (3).

Dopřejte si slunce

Vitamin D, který v kůži samovolně vzniká vlivem ultrafialových slunečních paprsků, kupodivu prodlužuje životnost o celých 33 procent (4). Pokud se slunci vystavíte na 15 až 30 minut denně, v ideálním případě dopoledne či navečer, kdy není tolik intenzivní a kůži neublíží, máte o dávku potřebného déčka postaráno. Využijte toho, že je venku konečně krásné počasí! Každý pobyt na čerstvém vzduchu vám může přidat pár minut, což v konečném důsledku „hodí“ i několik let.

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/journal/progress-in-cardiovascular-diseases, (2) www.jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2540540, (3) www.besthealthmag.ca/list/science-backed-longevity/, (4) www.buckinstitute.org/buck-news/new-look-vitamin-d-challenges-current-view-its-benefits






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat