Vyprávění je dobré pro vaše duševní zdraví

Příběhy se vyprávějí pro zábavu a zapojení posluchačů nebo čtenářů. Vyprávění příběhů hraje také velkou roli při formování vašeho duševního zdraví.

Jsme vypravěči, když se s rodinným příslušníkem podělíme o negativní událost, která se nám stala na trhu. Jsme také vypravěči, když popisujeme začátek romantického vztahu. Když mluvíme o událostech, postavách, akcích, tématech, pocitech a nápadech, denně používáme techniky vyprávění. Sdílíme příběhy s ostatními častěji, než si uvědomujeme.

Pouhým vyprávěním, posloucháním a sdílením příběhů děláme něco užitečného pro své duševní zdraví.

Zlepšuje poslechové dovednosti a podporuje představivost

Aktivním posluchačem se stanete, když se soustředíte všemi svými smysly a věnujete plnou pozornost příběhům. Stát se lepším a aktivním posluchačem je skvělá společenská dovednost.

Čtením příběhů v knihách také rozvíjíte svou fantazii a rozšiřujete své myšlení. Čtením můžete procvičovat zdraví a kondici svého mozku. Dobrá představivost může někdy lidem umožnit lépe odolávat životním stresorům.

Zvyšuje empatii a paměť

Když se spojíme s postavami v příběhu, náš mozek uvolňuje oxytocin. Oxytocin je spojován s empatií, stavebním kamenem, který nám pomáhá propojovat a prohlubovat naše vztahy. Kromě zvýšení empatie je další výhodou, kterou vyprávění příběhů přináší, lepší paměť.

Zvyšuje pozitivní emoce

To, jak vyprávíme své příběhy, řídí naši náladu a sebe-obraz. Příběhy nás mohou pozvednout a změnit momentální náladu. Přiměřené množství pozitivních emocí a optimismu nám umožňuje lépe se vyrovnat s nepřízní osudu a překonat překážky, kterým čelíme.

Pomáhá lidem s demencí

Lidé s demencí mají také prospěch z účasti na komunitním vyprávění příběhů a reminescenční terapii. Stejně jako u mnoha jiných druhů umění, včetně hudby, se ukázalo, že vyprávění příběhů pomáhá starším členům komunity řešit a zlepšovat své problémy s pamětí.

Pomáhá nám stavět na úspěchu a neúspěchu

Změna vašeho osobního vyprávění v reakci na úspěch i neúspěch může mít pozitivní účinky. Příběhy o úspěchu mohou lidem připomínat, jak byli efektivní při dosahování cílů, a tím zvyšovat jejich sebevědomí a motivovat je, aby znovu směřovali k úspěchu.

Na druhou stranu jsou příběhy o selhání také silné. Když se to řekne novým způsobem, mohou lidem umožnit ocenit jejich pokusy, přiznat si uznání za to, že zvládli výzvy, a povzbudit je, aby viděli, že jsou lépe připraveni na další výzvy v budoucnu.

Narativní pomáhá lidem překonat problematické příběhy, které je v životě brzdí. Tím, že zpochybňují nezdravá přesvědčení a rozšiřují způsob, jakým nahlížejí na příběhy svého života, nacházejí alternativní příběhy. To vede k novým a zdravějším úhlům pohledu.

A výběrem jiného úhlu pohledu můžete zlepšit své duševní zdraví.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat