Vyzkoušejte „mind gardening“

S „mind gardening“ se můžete zbavit myšlenkového kolotoče v hlavě a konečně se zase soustředit – ale s vědomím. 

Pravděpodobně to také znáte: Přestože neustále zapomínáte na důležité informace a schůzky, zbytečné triviální znalosti, které nikdo roky nepotřebuje, si pamatujete snadno. Máme tedy pocit, že máme neustále plnou hlavu a zároveň nemůžeme nic dělat. 

Co je „mind gardening“

Samotný fenomén je typický pro neklidnou dobu, ve které žijeme. Denně jsme bombardováni tolika informacemi a dojmy, že je pro nás stále těžší soustředit se na jednotlivé myšlenky. Je to dáno především tím, že informace většinou pasivně konzumujeme a tím, co jsme slyšeli nebo četli, se pak aktivně nezabýváme. Zahradnictví mysli, psychologická strategie, která je takříkajíc mentálním ekvivalentem zahradničení, má pomoci a znovu vám vyčistit hlavu. 

Co se můžeme naučit o pozornosti ze zahradničení?

Původ mind gardening leží ve francouzském přísloví „Cultiver son jardin intérieur“, což znamená něco jako „Pěstujte si svou vnitřní zahradu“. A základní myšlenka je právě ta: kultivovat svou mysl jako zahradu. Můžeme se tak osvobodit od pasivity, na kterou jsme si všichni zvykli. Protože mind gardening je o tom, že se konečně zase aktivně zabýváte svými myšlenkami a nenecháte se jen zasypat informacemi. V této zahradnické analogii je naše zvědavost jako semínko, naše rostoucí znalosti jsou stromy a nové myšlenky nebo vhledy jsou plody, které naše stromy takříkajíc nesou. 

Jak funguje zahradnictví ve vaší hlavě?

Namísto pouhého pasivního konzumování informací vám mind gardening umožňuje zapisovat si nové poznatky a myšlenky – nejlépe starým způsobem do poznámkového bloku. Věci napsané na papíře se snadněji pamatují. Mimochodem, paměť si procvičíte ještě lépe, když si to, co si chcete zapamatovat, nakreslíte. Pokud nemáte vždy po ruce tužku a papír, můžete využít i digitální verzi. 

Mind gardening není užitečný pouze pro zapamatování schůzek atd., ale především je to metoda, jak znovu pečlivě zacházet se svými vlastními myšlenkami a věnovat jim pozornost, kterou si zaslouží. Negativní nebo zbytečné myšlenky lze odstranit jako plevel tím, že se s nimi nebudeme proaktivně zabývat. Po krátké době, kdy si na to zvyknete, brzy zjistíte, že čím více se budete zabývat svým myšlenkovým světem a povzbudíte svou zvědavost, tím méně budete mít pocit, že máte v hlavě tisíc myšlenek, a přesto stále nedokážete uchopit jedinou z nich. Šťastné zahradničení!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6334070/ - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat