Maličkosti na zlepšení života

Zlepšit své duševní zdraví stisknutím tlačítka bohužel nejde. Ale i s těmi nejmenšími návyky můžeme změnit svůj den a své vnímání k lepšímu. 

Občas každý z nás potřebuje trochu „nakopnout“, aby se cítil lépe. Dobrá zpráva je, že s těmito malými návyky už si na to vystačíte samy.

Delegujte úkoly

Žádost o pomoc není projevem slabosti, ale spíše projevem sebeúcty. Když se věci vymknou kontrole, je vaší odpovědností chránit své vlastní duševní zdraví a nastavit si zdravé hranice. Nemusíte dělat všechno sami. Zeptejte se svého partnera, zda může zavolat pojišťovně, nebo zda vás kolegové mohou podpořit při projektu.

Založte si deník vděčnosti

Vděční lidé jsou zdravější, mají lepší náladu, jsou odolnější vůči stresu, výkonnější a spokojenější se svým životem a svými sociálními vztahy. Udělejte si proto 3–4 minuty denně a napište si, za co jste nejvíce vděční. To vám pomůže soustředit se na pozitivní věci ve vašem životě.

Pravidelně meditujte

Dokonce i v těch nejrušnějších dnech může být užitečné zablokovat si 5 nebo 10 minut na meditaci. Ta pomáhá zvýšit šedou hmotu v mozku, která působí proti špatné náladě. V dnešní době jsou meditace díky různým aplikacím také mnohem dostupnější.  

Používejte analogový budík

Budík v telefonu je praktická věc, ale kontrola telefonu jako první věc ráno není zdravý zvyk. Když se vystavujeme tolika podnětům a upozorněním, než se vůbec probudíme, cítíme více stresu a úzkosti – ještě předtím, než den vůbec začne. Starý dobrý analogový budík udělá svou práci stejně dobře a umožňuje jemnější začátek dne. 

Pojmenujte své pocity

Když jsou lidé schopni své pocity jasně identifikovat a pojmenovat, už je nemohou tolik přehlušit a ovládat. A skutečně můžeme snížit negativní pocity, jako je strach nebo zoufalství, až o 50 procent jen tím, že jim dáme jméno. 

Konzumujte smích

Smích má díky hormonům štěstí osvobozující a léčivý účinek. Využijte toho, až vaše další nálada klesne, a poslouchejte podcast, který vám přijde obzvlášť zábavný, nebo se podívejte na seriál, který vás vždy rozesměje. 

Komunikujte

Nic nenahradí příjemnou konverzaci s člověkem, který je pro nás důležitý – ani zpráva přes WhatsApp. Zvedněte telefon častěji, abyste mohli mluvit s blízkými. I krátký telefonát nám může obohatit den a zvednout náladu.

Dejte své myšlenky na papír

Tady není správné nebo špatné: Zapište si na papír vše, co se vám honí hlavou. Čistí to duši a pomáhá opustit emoce a vnitřní konflikty. Psaní deníku vám také může pomoci zbavit se úzkosti a stresu.  

Věnujte jeden den v měsíci jen sami sobě 

Vezměte si jeden den v měsíci, který je výhradně váš, abyste dělali věci, které chcete a díky kterým jste šťastní. Mohou to být i ty nejmenší věci: například spát opravdu dlouho nebo si ráno vychutnat šálek kávy – všechno se počítá!

Vytřiďte tři věci z každé místnosti

Zásada „méně je více“ platí přinejmenším i pro náš vlastní domov, jak by souhlasila odbornice na úklid Marie Kondo. Nemusíte vyklízet celý byt najednou – stačí vytřídit tři věci, které vám už prostě nepřinášejí radost. Když se zbavíme starého balastu, vytvoří to v našich hlavách jasno a klid a my se můžeme soustředit na nové věci.

Dělejte jen jednu věc 

Odolat multitaskingu v dnešním světě není snadné. Rozptýlení najdeme všude kolem nás, takže naše pozornost poskakuje jako pingpongový míček. To je však pro náš mozek únavné a rychleji se vyčerpáváme a stresujeme. V důsledku toho nám zbývá méně energie na řešení každodenních situací nebo našich emocí. Multitasking je dokonce spojený s vyšším rizikem deprese a sociální úzkosti. 

Změňte místo

Někdy je to jen malá změna místa, která může mít velký pozitivní vliv na naše duševní zdraví. Vymanit se z naší obvyklé rutiny a změnit prostředí pomáhá. I krátký víkend u moře nebo v jiném městě přináší relax a dává nám zcela nové nápady.

Začněte zahradničit

Zahradnictví zažívá v posledních letech opravdový boom! A ne nadarmo, vždyť zahradničení dělá hodně pro naši psychiku. Na jedné straně můžeme zažít vlastní účinnost a jsme odměnění za práci, kterou do toho vložíme.

Zhluboka dýchejte

Že nám správné dýchání pomáhá uvolnit se a zklidnit, není nic nového. Přesto většina lidí o svém dýchání nepřemýšlí. Zejména ve stresových situacích dýcháme mělčeji a kratší dobu, což způsobuje jen další vnitřní napětí. Pomáhá tedy vyhradit si pár minut denně na pár hlubokých nádechů. Jedenáct minut je ideálních k tomu, abyste se zbavili stresu.

Zkuste lesní koupel

Trend lesních koupelí je poslední dobou velmi oblíbený – příroda je zkrátka balzámem na naši duši. Pozorná procházka lesem může snížit stres a uklidnit. Kromě toho může být lesní koupání prospěšné i při léčbě deprese. 

Objímejte se častěji

Objetí neuvěřitelně prospívá naší mysli a je úžasným lékem na úzkost a stres: když nás někdo objímá, tělo uvolňuje hormony štěstí, jako je oxytocin, který na nás má uklidňující účinek, snižuje stres a posiluje mezilidské vazby. Přesto se na objetí v běžném životě zapomíná. Takže letos si dejte za cíl objímat lidi častěji.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat