Jak vybrat svatebního fotografa

26.04.2023 | Zajímavosti

Plánování svatby věnujete veškerý volný čas, ale přesto máte pocit, že jste se téměř nepohnuli z místa? Při výběru svatebního fotografa se stačí držet několika základních rad a máte vyhráno.

Styl fotografií a místo svatby

Výběr fotografa byl měl v první řadě začít u vás, a to odpovědí na několik otázek. Jaký styl svatebních snímků se vám líbí? Dáváte přednost svatebním fotografiím s romantickým nádechem, nebo naopak toužíte po přirozených momentkách? Prohlédněte si svatební fotky na Pinterestu, nebo Instagramu a udělejte si jasnou představu o tom, jaké fotky si přejete vložit do svatebního alba. V ideálním případě si vytvořte speciální složku, do které budete postupně vkládat veškerou inspiraci.

Klasické svatební fotky vás nudí? Co takhle vsadit na svatební záběry z ptačí perspektivy? Pokud vlastníte dron s kamerou a víte o spolehlivém svatebčanovi, kterému můžete svého droního miláčka svěřit, máte dost možná po problému. Nezapomínejte ovšem na to, že vzlétnout může jen registrovaný dron a pilo. Jestliže máte pochybnosti o případné kvalitě pořízených záběrů, svěřte raději natáčení svatby dronem profesionálům a užijte si spolu se svatebčany svatební den naplno. I v případě záběrů dronem najdete na internetu velké množství inspirace. To, co se vám zalíbí, si rozhodně uložte, ať můžete dronímu profesionálovi ukázat, jak vypadá vaše představa.

Víte, jaké svatební fotky se vám líbí? Mějte na paměti, že podstatnou roli při výběru fotografa hraje také svatební lokalita. Tedy alespoň za předpokladu, že nechcete samostatně proplácet také vysoké cestovní náklady. Ideálně vybírejte fotografa, který to nemá na místo svatby daleko. Lokalita je ale důležitá i z dalšího důvodu. Někteří fotografové se přímo specializují na focení v přírodě, jiní naopak na focení ve městě. V daném prostředí jsou zvyklí pracovat, a to se následně projeví na kvalitě pořízených záběrů. Nemá tedy cenu fotografa nutit do focení v místě, se kterým nemá žádné zkušenosti.

Hodnocení a osobní schůzka

Pěkně vyladěný instagramový kanál ještě nutně neznamená, že jde o jasnou výhru. Profesionál by měl mít webové stránky a na nich ukázky jednotlivých svatebních zakázek s větším množstvím fotografií. Ze 4 fotek si jen těžko uděláte představu o tom, jakým stylem pracuje a zda skutečně dokáže zachytit vše podstatné. Pečlivě si prostudujte také recenze od předchozích klientů, ideálně se rozhodněte na základě doporučení.

Máte svého favorita? S vybraným fotografem si domluvte osobní schůzku, kde se lépe poznáte. Další možností je předsvatební focení. To je vhodné také pro snoubence, kteří nemají s focením předchozí zkušenosti. Snáze se tak uvolníte, což bude na první pohled vidět na předsvatebních a následně také na svatebních fotografiích. Zároveň nebudete mít pocit, že na svatbu zvete někoho, koho vůbec neznáte.

S kontaktováním fotografa neváhejte příliš dlouho. Pokud plánujete obřad v hlavní svatební sezóně (začátek června až konec září), zamluvte si fotografa alespoň 7 měsíců před obřadem. V průběhu zimních měsíců, nebo u svateb probíhajících během pracovního týdne, může být snazší domluvit si termín i s kratším časovým předstihem. Raději se na to ale nespoléhejte.

Rozpočet a rozsah focení

Jasně stanovený rozpočet vám může značně usnadnit rozhodování a cena je také do jisté míry ukazatelem kvality. Cena svatebního focení začíná zhruba na částce 10 tis. Kč, ale může se vyšplhat i k 200 tis. Kč. Bývalé nevěsty vám pravděpodobně potvrdí, že na fotografovi se nevyplácí příliš šetřit, ale i tak je nutné vycházet z vašich finančních možností. Ušetřit můžete na jiných položkách. Zjistěte, za co na svatbě rozhodně neutrácet a ulehčete svému rozpočtu tak, aby nebyla ohrožena kvalita veselky.

Zbytečné utrácení je jeden extrém, ale stejně tak si dejte pozor i na příliš lákavé nabídky. Velmi nízká cena by pro vás měla být spíše vykřičníkem. Zajímejte se o to, jaký je rozsah focení, kolik dostanete upravených fotek a v jakém rozlišení fotografie budou. Vyhnete se nepříjemnému překvapení, kdy se rozhodnete po svatbě vytisknout lákavě vyhlížející náhledy a na každém snímku namísto veselých svatebčanů najdete ohyzdný vodoznak.

Jestliže vámi zvolený fotograf prošel i tímto vyřazovacím kolem, pak máte téměř vyhráno. Pro vzájemnou ochranu je v tento okamžik vhodné požádat fotografa o vystavení zálohové faktury. Vy se tak nemusíte děsit toho, že ze svatebního focení nakonec nic nebude, a fotograf bude mít jistotu, že zakázka platí i z vaší strany. Nezapomeňte zkontrolovat náležitosti faktury, a to včetně jména, popisu služby a ceny focení. A je hotovo! Jednu položku ze svatebního seznamu můžete konečně odškrtnout a začít řešit třeba svatební catering.






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat