Jak funguje procedurální paměť

Procedurální paměť, nazývaná také implicitní paměť, je typem dlouhodobé paměti, která se podílí na provádění různých akcí a dovedností. Jak funguje?

Procedurální vzpomínky se začínají formovat velmi brzy v životě – jakmile se začnete učit chodit, mluvit, jíst a hrát si. Tyto vzpomínky jsou tak zakořeněné, že jsou téměř automatické. Nemusíte vědomě přemýšlet o tom, jak tyto motorické dovednosti provádět; prostě je děláte bez velkého přemýšlení. Jakmile se je naučíte, nemusíte si vědomě připomínat, jak proces funguje. 

Jak se tvoří procedurální vzpomínky

Procedurální vzpomínky se tvoří, když jsou vytvořena spojení mezi synapsemi, mezerami na konci neuronu, které umožňují průchod signálů. Čím častěji se akce provádí, tím více se synapse prohlubují. Postupem času tyto synaptické cesty sílí a samotné akce se automatizují.

Některé mozkové poruchy nebo stavy mohou ovlivnit procedurální paměť. Jednou z nich je Parkinsova choroba. Také lidé, kteří prodělali mrtvici, si mohou všimnout procedurálních problémů s pamětí. 

Pokud máte zájem o zlepšení své procedurální paměti, mohou vám pomoci tyto strategie:

Dopřejte si dostatečný spánek

Spánek má u zdravých jedinců na procesní paměť pozitivní vliv. Takže rozvoj návyků a chování, které podporují spánek, může pomoci procedurální paměť.

Procvičování sekvenčních akcí

Procvičování akcí, které pokaždé sledují stejné kroky, vám také může pomoci zlepšit paměť. Příkladem může být opakované hraní stejné písně na hudební nástroj.

Zapracujte na svých motorických dovednostech

Také silné motorické dovednosti mají ochranný účinek proti poklesu procedurální paměti související s věkem. Chcete-li tohoto efektu využít, pravidelně provádějte činnosti, které vyžadují svalovou koordinaci, jako je házení míčem nebo stisknutí tlačítka.

Zdroj: www.en.wikipedia.org/wiki/Procedural_memory






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat