Podstata živého snu

Už jste se někdy probudili ze snu, který byl tak skutečný, že bylo těžké se ho zbavit? Možná jste zažili živý sen. Mohou být veselé nebo smutné, založené na skutečném životě, nebo zcela vymyšlené. Živé sny jsou ty, které se vám vryjí do paměti. Co je způsobuje a mohou nepříznivě ovlivnit váš život?

Živý sen je takový, který je tak skutečný, že si ho můžete velmi jasně vybavit, když se probudíte. Není zcela jisté, proč sníme, ale souvisí to nějak s tím, jak uchováváme své vzpomínky.

Jak vzniká živý sen

Existují dvě známé fáze spánku: Spánek bez rychlých pohybů očí (NREM), kdy jsou vaše sny základní s jednoduchými představami, koncepty a nápady, a spánek s rychlým pohybem očí (REM), kdy máte sny komplexní a podrobnější.

Cyklus spánku se skládá z obou těchto fází, počínaje NREM a konče REM periodami. Dokončení cyklu spánku trvá přibližně 90 minut. Během typické noci váš mozek podstoupí čtyři až šest cyklů. Jak se vaše tělo připravuje na probuzení, intervaly REM se prodlužují a intervaly NREM se zkracují. 2

Proto sny, které se vyskytují v REM období posledního spánkového cyklu před probuzením, jsou ty, které si s největší pravděpodobností pamatujete. Obvykle se probouzíme uprostřed REM fáze spánku, protože naše tělo splnilo svou spánkovou kvótu, začíná být neklidné a připravuje se na vstávání. 

Pokud je však sen velmi živý, je možné si jej zapamatovat z předchozích spánkových cyklů.

Co způsobuje živé sny, není přesně známé, existuje však několik věcí, které prokazatelně zvyšují jejich pravděpodobnost. 

Léky

Některé léky mohou živé sny způsobovat. Antidepresiva jsou léky, které mohou pomoci zmírnit příznaky deprese. Jedním z jejich vedlejších účinků je, že mohou způsobit živé sny díky účinku, který mají na REM spánek. Beta-blokátory jsou léky, které léčí vysoký krevní tlak a kardiovaskulární onemocnění. Ovšem ovlivňují také spánek a přispívají k nočním můrám.

Poruchy spánku

Časté probouzení během noci znamená, že přerušujete spánkové cykly a je pravděpodobnější, že si zapamatujete, co se vám zdálo. Některé poruchy spánku to mohou způsobit, jako je nespavost, narkolepsie, syndrom neklidných nohou a spánková apnoe.

Úzkost a stres

Přemýšlení nad stresovými situacemi, jako jsou problémy v práci, ve škole, ve vztazích a finanční napětí, může způsobit, že většina lidí ztratí spánek. Velké životní události si vybírají daň na vaší emocionální a duševní pohodě. Zkušenosti, jako je smrt milovaného člověka, ztráta zaměstnání, stěhování do nového města, svatba a narození dítěte, mohou také spustit živé sny. 

Těhotenství

Změny fyzického těla a zvýšená produkce hormonů, ke kterým dochází během těhotenství, mohou ovlivnit spánkové vzorce a přispět k živým snům. 

Škodlivé vedlejší účinky živých snů

Obecně platí, že mít živý sen jednou za čas není důvodem k obavám. Pokud však často míváte živé sny a zasahují do vašeho každodenního života, může to mít škodlivé účinky na vaše celkové zdraví a pohodu.

Jak se vyhnout živým snům

Správnou životosprávou můžete počet živých snů snížit, nebo jim úplně zabránit.

Cvičte správnou spánkovou hygienu

Dobré spánkové návyky mohou pomoci zlepšit váš spánek. Některé zahrnují chození spát a vstávání ve stejnou dobu, omezení kofeinu, velkých jídel a alkoholu před spaním, vypínání obrazovek, jakmile jste v posteli, a zajištění toho, aby vaše ložnice byla pro spánek optimální (tmavá, tichá a pohodlná).

Rozvíjejte zdravé návyky

Být fyzicky aktivní, mít rozumnou stravu, dostatečně pít a udržovat si zdravou váhu může pomoci zlepšit mozkové funkce, regulovat vaši náladu a snížit poruchy spánku a živé sny.

Vyzkoušejte strategie snižování stresu

Každý prožívá a zvládá stres jinak. Existuje však několik způsobů, jak stres snížit a vyrovnat se s ním. Některé příklady zahrnují dechová cvičení, meditaci, jógu, tai chi a řízené zobrazování.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2802242/ - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat