Archetypy naší osobnosti

Dvanáct archetypů představuje vzrušující přístup k otázce, jak vzniká naše osobnost. Psycholog Carl Gustav Jung předpokládal, že silně formují naše chování a náš charakter.

Velká otázka psychologie, kolem které se neustále prolínají různé teorie a na kterou není snadná odpověď. Věda dnes předpokládá směs životních zkušeností, genetických faktorů, našich životních podmínek a našeho sociálního prostředí, které z nás dělá to, kým jsme. Významnou část naší osobnosti utváří i naše podvědomí. Analytická psychologie dokonce předpokládá, že nevědomí má na naši psychiku mnohem větší vliv než cokoli, co vědomě vnímáme. Zakladatel analytické psychologie Carl Gustav Jung byl nakonec také tím, kdo identifikoval dvanáct archetypů a zabýval se jejich významem pro naši osobnost.

Co je dvanáct archetypů?

Jung netvrdil, že je kompletní s archetypy, které identifikoval, ale chtěl vybudovat rámec, s nímž lze lépe porozumět vlastnímu charakteru. Předpokládal, že každý v sobě nosíme různé vlastnosti, ale že se u každého z nás projevují jinak. Dominantní archetypy tedy více ovlivňují naše chování a způsob myšlení. Jungovy archetypy jsou rozděleny do čtyř kategorií: Řád, Naplnění, Příležitost a Spojení. Tyto potřeby v sobě nosíme všichni – to, jak moc po nich toužíme, závisí na tom, jak silné jsou příslušné archetypy vyvinuty.

Řád

Vládce

V tomto archetypu existuje silná potřeba kontroly a moci. Lidé, v nichž je vnitřní vládce zvláště výrazný, rádi přebírají zodpovědnost za sebe i za druhé. Mohou být také velmi dominantní a kontrolovaní.

Stvořitel

Tvůrci chtějí vytvářet a překračovat hranice. Tento archetyp představuje naši kreativní stránku a naši touhu po svobodě a představivosti.

Pečovatel

Lidé, u kterých je tento archetyp zvláště výrazný, se vnímají jako odolnější a silnější než ostatní. Z tohoto pocitu cítí potřebu starat se o druhé a jsou nápomocní a starostliví. Toto chování pramení především z jejich touhy po vlivu a kontrole. 

Naplnění

Nevinný

Nevinný beránek archetypů chce vždy věřit v dobro a v jakousi karmickou spravedlnost, díky které bude nakonec vše v pořádku, a dále se vyznačuje vysokou potřebou harmonie. 

Moudrý

Tento archetyp se vyznačuje především svou zvědavostí. Moudří lidé chtějí chápat souvislosti, učit se novým věcem a neustále usilovat o jasnost.

Průzkumník

Lidé se silným průzkumníkem v archetypu oceňují dobrodružství a nezávislost. Jsou individualističtí a často velmi odvážní. Zastavení a omezení jsou pro ně obtížné.

Spojení

Milenec

Jak název napovídá, tento archetyp je o lásce a smyslnosti. Milenci se mohou naplno oddávat radostem z doteků, estetiky, potěšení a vůní.

Blázen

Tento archetyp stojí především za potřebami společnosti. Lidé, kteří mají silný archetyp, cítí silné spojení s ostatními lidmi, jsou velmi empatičtí a velkorysí. 

Everyman

Tento archetyp charakterizuje touha po sounáležitosti a společenství. Pomáhá nám přizpůsobit se a být přístupní ostatním. Je-li archetyp příliš silný, člověk může riskovat, že se zanedbá sám sebe.

Změna

Rebel

Zásady, pravidla, předpisy? Ne, děkuji, říkají ti se silným rebelským archetypem. Pro ně je touha po svobodě, změně a lepším světě příliš velká na to, aby je zastavila. I když rebelové často iniciují důležité změny, také riskují, že se tu a tam urazí. 

Kouzelník  

Všude vidí nevyužitý potenciál, který chtějí okamžitě proměnit v něco úžasného. Touha po seberealizaci a inspiraci je ústředním bodem tohoto archetypu.

Hrdinka

Potřeba hrdinských archetypů je velmi velká. Z toho důvodu často překonávají sami sebe – také proto, aby pomáhali druhým a byli dobrým vzorem. Odvaha, integrita a spolehlivost jsou často vlastnosti lidí, kteří mají tento archetyp silně zastoupený. 

Jak najdete svůj dominantní archetyp

Abyste zjistili, které archetypy jsou ve vás dominantní, měli byste si nejprve ujasnit své základní hodnoty a základní motivace. Snažíš se ve svém životě o víc...

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5876706/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat