Strach z pondělí je skutečný

Milujete sobotu, je to prostě nejlepší den v týdnu, protože obvykle máte volno. Neděle už tak skvělá není. Většina lidí to cítí stejně a podléhá úzkosti. Jak strach z pondělí zvládnout?

Většina lidí pracuje více než osm hodin denně a tráví většinu dne v dílně, kanceláři nebo v obchodě. I proto je víkendové volno spásou. Bohužel jen dočasnou. Když v roce 2011 vědci z Vermontu použili data z Twitteru, potvrdili, že pondělky všichni nenávidíme ze všeho nejvíc.

Fuj, víkend už zase končí!

V posledních letech se tento tíživý pocit vplížil i do našich mimopracovních hodin. Jedná se tak o fenomén, který je čím dál tím více známý jako „nedělní fantom či nedělní blues“. Psychologové jej definují jako ohromující pocit strachu a úzkosti z toho, že příští den půjdete do práce nebo do školy.

V závislosti na vašem rozvrhu se tato úzkost nemusí nutně projevit přímo v neděli, ale kdykoli, kdy si na práci vzpomenete. Někteří lidé strach z práce popisují jako tíhu, kterou cítí ve svém těle, zatímco jiní se cítí tak nervózní, že by mohli vyskočit z kůže. Máte to stejně? Pak je třeba udělat jisté změny.

Neděli si uspořádejte

Místo toho, abyste seděli na gauči a koukali na hodiny, jděte dělat něco, co vás baví. Stále můžete mít pocity strachu, ale ty jsou snáze regulovatelné, když se zabýváte něčím, co vám dělá dobře.

Nezapomeňte relaxovat

Jistě, že přes pracovní týden máte málo času na to, abyste se věnovali mimopracovním aktivitám, ale v neděli se to nesnažte dohnat plánováním mnoha schůzek a povinnostmi. Je důležité, abyste si ve svém nedělním plánu vytvořili prostor pro relaxační aktivity. Jděte na procházku, dejte si masku na obličej, přečte si pár stránek knihy.

Vytvořte seznam

Pokud vás to uklidní, sepište si seznam úkolů, které je první pracovní den nutné dokončit okamžitě a které až později. To může pomoci snížit hladinu stresu. Na konci seznamu připište, co hezkého vás další týden čeká. Vědomí, že se máte na co těšit, vnitřně uklidňuje.

Zakončete neděli se správnou energií

Ať už chcete zářivou pleť, zdravější spánek nebo podporu duševního zdraví, skvělá noční rutina může přinést velké zdravotní výhody. Neponocujte, jděte brzy spát a načerpejte potřebné síly do dalšího „boje“.

Zdroje: www.mondaycampaigns.org/destress-monday - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat