Rozdělte si kalendář do časových bloků

V minulém pracovním týdnu jste si určitě změnili priority úkolů, posunuli si schůzky do kalendáře, nebo dokonce pracovali přesčas, abyste vše stihli. Každý den musíme co nejlépe hospodařit se svými omezenými zdroji, což vede k většímu chaosu než jasnosti v každodenní práci. Řešení? Blokování času.

Blokování času vám dává zpět kontrolu nad vaším kalendářem, takže se můžete soustředit na práci, na které opravdu záleží. Pomůže vám zaměřit vaši pozornost na to, na čem nejvíce záleží, abyste upřednostnili správnou práci ve správný čas. Pomocí šablon pro správu času můžete také organizovat volný čas, doby odpočinku, přestávky na oběd a další důležitá období, která často ustupují do pozadí v pracovním světě, kde musíte být neustále dostupní.

Co je blokování času

Blokování času je strategie řízení času, ktrá vám umožňuje naplánovat si celý den (ano, každých 24 hodin). Díky blokování času můžete svůj pracovní týden rozdělit na malé, zvládnutelné části. Můžete je vyplnit čtením e-mailů, prací na projektech, přestávkami nebo dokonce cvičením.

Stejně jako většina strategií řízení času vám blokování času pomáhá lépe si naplánovat den a získat představu o tom, kde vlastně trávíte čas. Rozdělením práce na jasné časové úseky můžete nejen dokončit důležité úkoly včas, ale také si dopřát čas pro sebe a relaxaci.

Jak funguje blokování času

Seskupte podobné úkoly a naplánujte si časové bloky pro práci na těchto úkolech. Blokování času má dva klíčové prvky: Vizuální rozdělení určitých časových bloků ve vašem kalendáři, ve kterých nebudete rušeni a které nesmí být jinak naplánovány. A seskupení podobných úkolů do určitého časového bloku.

V praxi by to mohlo vypadat takto: První blok času v 9 hodin, kdy odpovídáte na e-maily. Další časový blok od 10.00 do 11.30 pro práci na nejdůležitějším projektu dne (např. kontrola a dokončení prezentace go-to-market). V 11.30 si můžete naplánovat 1 hodinový časový blok na oběd a tak dále.

Uvolněním bloků času v kalendáři nejenže uvolníte čas na důležitou práci (např. odpovídání na e-maily nebo dokončování úkolů), ale také zajistíte méně času tam a zpět mezi různými aplikacemi. Jak často se přistihnete, že během úkolu čtete e-maily a pracujete na větším projektu „jen tak od boku“? Místo toho zkuste použít techniku ​​blokování času, abyste si uvolnili čas na dokončení důležitých úkolů, abyste se mohli soustředit na skutečně důležité pracovní procesy.

Pro koho je blokování času vhodné?

Blokování času vám nepomůže, pokud je váš kalendář nabitý schůzkami. Pokud si však v kalendáři pravidelně udržujete volná místa, může vám tato technika pomoci zaměřit vaši pozornost na věci, na kterých skutečně záleží. Parkinsonův zákon říká, že „práce se rozšiřuje úměrně času, který je k dispozici pro její dokončení“.

Blokování času je zvláště užitečné, když máte sklon k multitaskingu, chcete se soustředit na konkrétní úkol a vyhnout se rozptylování, chcete získat zpět kontrolu nad svým časem a energií v práci, chcete lépe porozumět tomu, čím trávíte čas nebo se pravidelně cííte zahlceni úkoly.

Chcete-li použít blokování času, měli byste každý blok považovat za fázi, kdy se nebudete rozptylovat a můžete se plně soustředit na svou práci. 

Zdroj: názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat