Nejvíce znečištěná města světa. Sem bez roušky nejezděte!

Rouškám ještě zdaleka neodzvonilo. Pokud se chystáte cestovat, ještě je neodkládejte. V deseti nejvíce znečištěných městech světa se vám budou hodit!

Chcete letos poznat nová, exotická místa? Pak buďte připraveni na to, že v některých oblastech světa vaše dýchací cesty dostanou pěkně zabrat. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) téměř celá světová populace (99 %) dýchá vzduch, který překračuje limity kvality ovzduší (1). A v jistých městech je situace ještě horší, než se zdá.

Koncentrace znečišťujících látek na nebezpečných úrovních

Ze zjištění vědeckého magazínu Elements, který se v roce 2022 zaměřil na analýzu koncentrace jemných částic ve vzduchu, které mohou při vdechování proniknout do plic a dostat se do krevního oběhu, je na světě 10 nejvíce znečištěných měst (2). Kam bez roušky nejezděte?

1. Láhaur, Pákistán

2. Hotan, Čína                                                                                                                

3. Bhiwadi, Indie

4. Dillí, Indie

5. Péšávar, Pákistán

6. Darbhanga, Indie

7. Asopur, Indie

8. N'Djamena, Čad

9. Nové Dillí, Indie

10. Patna, Indie

Čína už prvenství nedrží  

Na vrcholu seznamu koncentrace přízemního ozónu, částic, kysličníku uhelnatého, oxidu siřičitého a oxidu dusičitého je pákistánské město Láhaur, které má kombinaci vysokých emisí z vozidel a průmyslových emisí, stejně jako kouře z cihelných pecí, zbytků plodin, běžného spalování odpadu a prachu ze staveb.

V důsledku rostoucí populace a rychle se rozvíjejícího průmyslového sektoru Indie dokonce předstihla Čínu, jež byla dříve považována za světový zdroj znečištění ovzduší číslo jedna. Jediná africká lokalita na seznamu, Čad, zase v roce 2022 zažila silné prachové bouře, které vedly k 18 % nárůstu koncentrace znečisťujících látek – v porovnání s rokem 2021.

Ekologie ročně přijde na biliony dolarů  

Špatná kvalita ovzduší je jednou z hlavních příčin předčasných úmrtí na celém světě, hned za vysokým krevním tlakem, užíváním tabáku a špatnou stravou. Kromě milionů předčasných úmrtí každý rok dosahují globální náklady související se znečištěním ovzduší 8,1 bilionu dolarů ročně.

Zdroje: (1) www.who.int/health-topics/air-pollution#tab=tab_1, (2) www.visualcapitalist.com/the-20-most-air-polluted-cities-on-earth/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat