Většina našich každodenních myšlenek je negativních

Už vám někdy někdo řekl, že se až zbytečně podceňujete? Neděláte to schválně, to samo! Váš mozek k tomu totiž může být doslova naprogramovaný. Co tím sleduje?

Váš partner vás poprvé představil rodičům, přátelům, sousedům nebo kolegům z práce. Ačkoli k žádné katastrofě ani trapasu nedošlo a bylo to vesměs příjemné setkání, nemůžete se zbavit pocitu, že jste příliš nezapadla. Co proti vám jen mají? Brilantně jste zvládla hovory o politice i globálním oteplování, kávu jste pila jako opravdová dáma a na jedničku se vám povedl i výběr oblečení. Tak kde je problém? Dost možná ve vaší hlavě. Ale nebojte se, je to vlastně normální.

Že opatrnosti není nazbyt? Jak kdy!

Z poznatků jistého britského výzkumu vyplývá, že většina lidí je ke svému věčnému podceňování naprogramovaná (1). Může tedy za vaše domněnky ohledně toho, že vás ten či onen zřejmě nemá rád, nějaká vyšší síla? I tak by se to dalo říct. „Odhaduje se, že máme až 60 tisíc myšlenek denně, z čehož je 80 procent negativních. Důvodem této zaujatosti je to, že hlavním úkolem mozku je udržet nás v obezřetnosti a naživu. Proto je lepší a přirozenější neustále hledat hrozby, než si prostě jen užívat života,“ domnívá se australský psycholog a zároveň vztahový poradce Rowan Burckhardt (2).

Dvě strany logiky

I když to možná zní rozumně a logicky, podle výše zmíněného odborníka se taková „ochrana“ může i vymstít, protože neustálé podceňování a dělání „z komára velblouda“ nahrává rozvoji sociální úzkostné poruchy. Jedinci, kteří jí trpí, se obávají negativních úsudků a odmítnutí ze strany ostatních, proto vyhledávají samotu. A to značně zasahuje do jejich běžných životů i plnění obvyklých povinností. Jak se z podceňování vymanit? Už jen to, že si tohle celé uvědomujete, je dle názoru psychologa Rowan Burckhardt báječná výchozí pozice. Až se příště zase budete bičovat za to, že se vám ten první dojem příliš nepovedl, pamatujte si, že je to zřejmě jen váš čistě osobní pocit, který má do reality kilometry daleko.

Zdroje: (1) www.bps.org.uk/research-digest/liking-gap, (2) www.houseofwellness.com.au/wellbeing/relationships/liking-gap






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat