Žraloky přitahuje určitá barva plavek

Milujete jasně žlutou barvu, protože je naprosto nepřehlédnutelná? Máte pravdu, všímají si toho i žraloci, proto se nedoporučuje koupání ve žlutých plavkách. A jaký problém je tu s hodinkami a lesklými šperky?

Co se týká turismu, letošní rok je snad nejhorší za posledních několik desetiletí. Mnoho oblíbených prázdninových destinací je zasaženo rozsáhlými požáry a tam, kde nehoří, zase přibývá případů útoku žraloka. Co riziko napadení zvyšuje? Je to možná k nevíře, ale i určitá barva plavek!

Terč, který nelze přehlédnout

Podle amerického mořského biologa Gavina Naylora, který se stará o hlavní globální databázi útoků těchto predátorů (International Shark Attack Files) jsou lidé, kteří se koupou ve žlutých plavkách, k napadení mnohem náchylnější (1). Potvrzují to i závěry jisté studie, jejíž poznatky sdělují, že tento odstín v záplavě mořské modré vytváří snadno zachytitelný a nepřehlédnutelný kontrast, jež tyto živočichy přitahuje (2). Samotný biolog Gavin Naylor své prohlášení založil na sérii experimentů australského fyziologa Nathana Harta, který zkoumal profil sítnice různých žraloků, aby zjistil, jaké barvy mohou a nemohou vnímat. Co je na celé věci asi to nejpřekvapivější?

Barvoslepost není překážkou

Experimenty fyziologa Nathana Harta odhalily, že zatímco žraloci mají nadlidský čich, proto dokáží zaznamenat jedinou kapku krve v prostoru velikosti olympijského bazénu, mohou být zcela barvoslepí. Tak jak poznají žluté plavky, ptáte se? Je to tím, že jejich určitý sítnicový kužel bývá velmi citlivý na dlouhé vlnové délky, což znamená, že v podstatě vidí monochromaticky (3). Nejde tedy o žlutou barvu jako takovou, ale spíše o to, jak je její pigment kontrastně umístěn „proti oceánu“. Nathan Hart varuje i před nošením hodinek a lesklých šperků, neboť mohou při odrazu světla připomínat rybí šupiny, což láká nejen žraloky, ale i barakudy, jež mají velmi ostré zuby.

Zdroje: (1) www.bbc.com/future/article/20230720-yum-yum-yellow-are-sharks-attracted-to-bright-colours, (2) www.researchgate.net/publication/309440540_Visual_resolution_and_contrast_sensitivity_in_two_benthic_sharks, (3) www.sciencedaily.com/releases/2011/01/110118092224.htm#:~:text=Their study shows that although,are potentially totally color blind.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat