Zrádné usínání na pohovce

… ale jakmile vlezeme do postele, nemůžeme usnout? Zabaleni do útulné teplé deky se snažíme udržet oči otevřené, zatímco šum z televize nás pomalu ukolébá ke spánku...

Usínat na pohovce je nezdravé, většinou máme mnohem méně místa, je to noční můra pro krk a záda a televize nám zdravý spánek narušuje světlem a hlukem. Takže se nakonec z posledních sil sebereme, všechny přístroje a světla vypneme a zhasneme, vyčistíme si zuby a jdeme spát do pohodlné postele. 

Jakmile si do ní ale lehneme, únava je pryč a minuty či dokonce hodiny trávíme tím, že se znovu a znovu otáčíme a civíme do stropu. Proč jsme jednu chvíli spali tak klidně, jen abychom byli v další chvíli úplně vzhůru? Může to mít hned několik důvodů.

Proč je snadné usnout na pohovce

Obvykle po dlouhém a náročném dni skončíme na gauči. Když jsme několik hodin vzhůru a aktivní, je nejvyšší takzvaný „spánkový tlak“, tedy biologicky podmíněný sklon ke spánku, právě v době, kdy si sedáme k televizi a „uklidňujeme se“. Svou roli zde hraje i rytmus spánku a bdění: pro většinu lidí je jasný den dobou, kdy jsou aktivní, zatímco tma večera a noci je předzvěstí fáze odpočinku a nakonec spánku. 

K pocitu ospalosti na pohovce mohou přispět i další faktory, například „těžká“ večeře (s vysokým obsahem sacharidů). Zda existuje spolehlivá souvislost mezi jídlem a únavou, nebylo vědecky potvrzeno. Ale ve spojení s teplou místností, případně tlumeným světlem a televizním pořadem v pozadí a pohodlnou pohovkou se mohou oči začít zavírat. S tímto seznamem opravdu není divu, že na pohovce tak snadno usneme. 

Proč v posteli nemůžeme spát

I malé zdřímnutí může způsobit pokles našeho spánkového tlaku, což nám potom ztíží usínání v posteli. Krátké zdřímnutí v délce pěti minut není problém, ale je to jiné, pokud si zdřímneme na hodinu. Spánkový cyklus trvá asi 90 minut, začíná lehkým spánkem, fází hlubokého spánku a vede zpět k lehkému spánku. Ti, kteří se probouzejí z fáze hlubokého spánku, se obvykle cítí značně vyčerpaní a mohou v posteli usnout snadněji než někdo, kdo se probouzí z fáze lehkého spánku. 

Věci, které děláme předtím, než jdeme spát, nás mohou také více probudit: zhasnutí světla, čištění zubů a příprava do postele nás „probouzí“ a ztěžují nám spánek. Nezdravá spánková hygiena nám může ztížit i spánek v posteli, například když nemáme před spaním pevně daný režim nebo když před spaním prosedíme dlouhou dobu na mobilu.

A jak se dobře vyspat v posteli?

Jak tedy zlepšit svůj spánek v ložnici a přenést do postele to pohodlí z gauče? Úpravou naší ložnice a chování.

Dbejte na to, aby v ložnici byla tma, ale útulno – například zapnutím topení 20 minut před spaním nebo tím, že si s sebou do postele vezmeme nahřívací podložku. Pokud rádi usínáte při zvucích, můžete poslouchat rozhlasovou hru nebo bílý šum. Důležitá je také předspánková rutina – například chodit spát vždy ve stejnou dobu. A mobilní telefon nemá v ložnici co dělat! Pokud ho používáte jako budík, používejte ho jen v letovém režimu.

Zdroj: názory autora 






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat