Na hlavu v chaosu vyzkoušejte tapetový trik

Psychologie nám pomáhá lépe porozumět sobě samým – zvláště, když v našich hlavách vládne chaos. Trik s tapetami odhaluje naše pocity vrstvu po vrstvě a poskytuje nám úlevu, když jsme ochromeni.

Manžel je mimo město, teta má narozeniny, pračka je rozbitá, auto musí na STK, v práci jsou prezentace, a když už jsme u toho, vlastně jste už dávno chtěli změnit poskytovatele internetu. Zatímco si v duchu procházíte všechny tyhle věci, začne pípat kouřový alarm a zvonit mobil. Zapomněli jste na těstoviny na sporáku a věčně odkládaný telefonát s kamarádkou.  

A zatímco se snažíte uhasit požár, vaše hlava je jako koule chaosu. Svalíte se na postel a jen přemýšlíte o tom, že byste asi měli zase vyměnit povlečení.

Je v pořádku, pokud je toho na vás příliš

Pokud si nyní kladete otázku, zda jste to právě vy a zda byste vlastně neměli být mnohem lepší ve zvládání každodenních úkolů, odpověď zní jednoduše: ne. Každý musí občas hodně vydržet. A to „hodně“ znamená pro každého něco jiného.

Uvědomění si tohoto nám pomáhá dlouhodobě se vypořádat s chaosem a vyčerpáním. V akutních případech bychom rádi měli kouzelnou formuli, která rozmotá chaos v našich hlavách a uklidní náš vnitřní neklid. 

Pomůže tapetový trik 

Tato rada je rozdělena do několika celků, ale v jádru se nám vynořuje zcela konkrétní obrázek: A to my, jak strháváme tapetu. Vrstvu po vrstvě až na beton. A automaticky jsme klidnější a klidnější... 

Nebojte se, za symbolikou je konkrétní strategie. Pokud máte pocit, že vám hlava exploduje myšlenkami a pocity, postupujte podle těchto tří kroků:

Odtrhněte tapetu

Podívejte se na své pocity – a pojmenujte je. V době přetížení je většinou vidíme jen jako zamotaná klubíčka, ale jejich rozmotání pomáhá.

Podívejte se na základy

Kdo jste, když se na sebe díváte zcela nezávisle ve svém základu? Čeho jste již dosáhli, jaké jsou vaše silné stránky a na co jste hrdí? Tento krok vám připomíná, že vás netvoří vnější vlivy, ale máte to pod kontrolou.

Natřete to barvou, která je pro vás dobrá

Největší konstanta je uvnitř vás samých, nyní hledejte vnější zdroje stability, které vám uleví. Může to být sportovní výzva, jógová sekvence, na kterou se můžete spolehnout; jídlo, píseň, vůně, která vám vždy připomene domov. Zkuste si pro sebe vytvořit místa bezpečí a čerpat z nich sílu.

Osvoboďte se od pocitu, že musíte okamžitě vyřešit všechny stresové faktory – a staňte se nejprve pozorovatelem. Odlepte každý pocit, každý aspekt, vrstvu po vrstvě jako tapetu, a uvidíte, co se objeví pod ní. Když se mentálně odpoutáte od všech vnějších vlivů a svléknete se, jste stále stejný člověk. Pokud před sebe rozložíte útržky tapet jeden po druhém, budete se cítit mnohem klidněji.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat