Psychická zátěž na ženy dopadá stále silněji

Je vaše psychika zatížená, protože jako žena, pracující matka a manželka nevíte, kam dřív skočit? Balancujete na tenkém ledě a můžete se propadnout do syndromu vyhoření.

Blíží se večer a vy unaveně odškrtáváte svůj seznam úkolů. Byla jste nakoupit, dostavila se na rodičovské třídní schůzky, odvezla děti na kroužek, zajistila opraváře na rozbitou myčku, vyřešila pár pracovních e-mailů a objednala děti k lékaři. Do toho příprava svačin, vaření večeře a žehlení. Kéž by byl takový náročný den jen občasnou výjimkou, ale není. Víte totiž, že jakmile ráno zazvoní budík, kolotoč povinností se roztočí znovu a zastaví se až po setmění. Koho by tohle psychicky nedrtilo?

Úděl, který se od nás čeká

„Psychická zátěž je sice neviditelná, ale hodně skličující. Spojená je zejména s řízením nesčetných detailů, které udržují domácnost, rodinu i pracovní život v hladkém chodu,“ vysvětluje australská psycholožka Donna Stambulich, podle které toto těžké břemeno padá převážně na ženy, jež toho mají na starost stále více a více (1). Dle jejích slov tomu přispívají historické a společenské faktory.

Výměna genderových rolí? Jen omezeně!

„Ačkoli se tradiční genderové role vyvíjejí, do pozice hlavního pečovatele domácnosti stále staví ženy, které to dělají standardně,“ doplňuje jmenovaná odbornice. A potvrzují to i vědecké výzkumy (2), ze kterých vyplývá, že kognitivní psychickou zátěž ve vztazích přebírá právě něžné pohlaví, které předvídá a stará se o potřeby druhých. Neustálé organizování, plánování, pečování a řešení však vede nejen ke stresu, ale i syndromu vyhoření a žalostné duševní pohodě. Kudy vede cesta ven?

Co nehoří, to prostě počká

Jmenovaná psycholožka Donna Stambulich vidí první pomoc ve stanovení priorit. Zjednodušeně řečeno – není hřích zařídit jen to nezbytné a méně důležité věci nechat plavat. Klíč k úlevě se skrývá i v komunikaci s partnerem, jejímž výsledkem bude spravedlivější rozdělení povinností a sdílená odpovědnost. Neříká se přece jen tak, že ve dvou se to lépe táhne! Na začátku to možná bude trochu skřípat, ale časem si to „sedne“ a povede to k nalezení ztracené rovnováhy.

Zdroje: (1) www.houseofwellness.com.au/wellbeing/mental-wellness/mental-load-women, (2) www.journals.sagepub.com/doi/10.1177/0003122419859007







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:57
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat