I malý stres je pro duševní zdraví velkou pohromou

Stresy bývají malé i velké. Které jsou pro psychiku horší? Ačkoli by selský rozum vsadil na ty větší, daleko škodlivější jsou prý úplné mikrostresy, které se během dne hromadí a hromadí.

Jste ve stresu kvůli financím a stále se zvyšujícím životním nákladům? Rozhodně nejste sami, protože právě peníze patří k největším stresorům dnešní doby, přičemž trápí vysoké procento populace (1). Na druhém místě se pak umisťuje nedostatek času a neustálý spěch, následovaný problémy se zdravím, zaměstnáním nebo partnerskými vztahy (2). Nedá se popřít, že tohle všechno psychiku doslova válcuje. Jenže pak je tu možná ještě něco horšího – takzvaný mikrostres.

Stačí opravdu málo

Ve své knize s názvem The Microstress Effect hovoří její autoři, kterými jsou američtí sychologové Rob Cross a Karen Dillon, o mikrostresu jako o něčem, co vlastně není životně důležité, přesto to vyvádí z míry. Může to být situace, kdy jste na odchodu z domu, načež si na poslední chvíli všimnete skvrny na oblečení. Anebo si nutně potřebujete udělat kávu, ale ouha, došlo vám mléko. A co teprve stání v dopravní zácpě! O žádné existenční pohromy sice nejde, ale když se tyto mikrostresy během dne hromadí a hromadí, mohou mít na zdraví ještě škodlivější vliv, než stresy velké (3). Jak se s nimi vypořádat, když už se jich nelze zbavit?

Buďte sami k sobě všímavější

Australská psycholožka Tara Hurster doporučuje pravidelnou fyzickou aktivitu, která má na psychickou rovnováhu blahodárný vliv. Ovšem své podle ní udělá i setkávání s přáteli, což je něco jako uklidňující terapie (4). Pokud jde o další antistresové možnosti, vyzkoušet můžete také dechová cvičení či meditaci (5). A poslední rada na závěr – najděte si každý den alespoň malou chviličku čistě jen pro sebe, to je ta nejlepší věc, kterou pro své nervy můžete udělat. Je úplně jedno, zda si poležíte ve vaně, přečtete si kapitolu knihy, poslechnete si hudbu nebo budete jen tak v tichosti přemýšlet, zkrátka „vypněte“.

Zdroje: (1) www.beyondblue.org.au/media/media-releases/media-releases/cost-of-living-pressures-overtake-covid-19-worries-as-the-main-cause-of-stress-survey-shows, (2) www. pursuit.unimelb.edu.au/articles/a-third-of-australians-under-chronic-time-stress, (3) www. psychologytoday.com/au/blog/pressure-proof/202306/managing-microstress, (4) www.houseofwellness.com.au/wellbeing/mental-wellness/microstress-big-impact-mental-health, (5) www.cdc.gov/emotional-wellbeing/features/reduce-stress.htm

 






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat