Roztříštěná pracovní doba se podepisuje na psychice žen

Pracujete z domova, lítáte z jednoho konce na druhý, stíháte vydělávat, pečovat o děti a starat se o domácnost? Pak podle vědců nemůžete být v dobré psychické kondici.

Jste v zápřahu „od nevidím do nevidím“? Tak pozor na úroveň úzkosti. Nový výzkum ukazuje, že ženy jsou oproti mužům více vystresované, když je jejich pracovní doba rozdělena do různých částí během dne, jako je pružná pracovní doba a práce z domova. Jak na to experti přišli?

Vyčíslení tlaku

Doktor filozofie Zhuofei Lu z univerzity v Manchesteru analyzoval údaje z průzkumu (1) zaznamenané během pandemie v letech 2020–2021 a zároveň si přizval 620 britských mužů a žen, z nichž 40 % mělo děti. Účastníci byli požádáni, aby zaznamenali své aktivity v 10minutových epizodách během jednoho, dvou nebo tří dnů. Na základě toho měli vyhodnotit, jak se cítili pod časovým tlakem, a to na stupnici od jedné do sedmi.

Ženy? Ohrožená skupina!

Díky získaným datům bylo možné odvodit, jak na lidi působí stresové přerušení pracovní doby – ať už z důvodu pružné pracovní doby nebo přerušení práce z domova. Filozof Lu na výroční konferenci Britské sociologické asociace v Manchesteru následně uvedl, že pokud muži museli během dne přerušit práci, vykazovali jen malé známky zvýšeného stresu. Ženy naopak zaznamenaly výraznější nárůst úzkosti, a to o celých 28 procent (1).

Matky v roli superhrdinek

Další analýza ukázala, že úroveň stresu mužů bez dětí ve skutečnosti klesla ze 3,4 na 3,1 (pokles o 9 %), pokud počet přerušení pracovní doby vzrostl z jedničky na čtyřku. Pokud s nimi žily děti, úroveň vzrostla ze 3,7 na 4,2 (14 %). Dalo by se to vysvětlit tak, že bezdětní muži si dali pauzu v práci, aby udělali něco příjemného, ​​zatímco otcové se museli zastavit a věnovat se svým dětem. Ratolesti holt nepočkají – a vyžadují svoje (1).

Úroveň stresu u žen pak rostla v podobné míře, jak se zvyšoval počet přestávek v práci, ať už měly děti, nebo ne. Je tomu tak proto, že ženy musí dělat domácí práce – bez ohledu na rodinný stav. Autoři studie však poznamenali, že matky jsou mentálně adaptabilnější, aspoň co se týče navýšení domácích prací po porodu, a většinou tuto roli zvládají (1).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7179503/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat