Udělat něco pro sebe můžete i s nedostatkem času

Máte příliš málo času, takže péče o sebe musí jít stranou? Nejste sami! Máme návrhy, jak pro sebe udělat něco dobrého ještě dnes.

Pamatujete si, jak jste si mysleli, že technologický pokrok a digitalizace povedou k tomu, že budeme mít více volného času? Místo více volného času nám inovace v posledním desetiletí přinesly spíše vyšší pracovní vytížení. 

Máme pocit, že čas utíká – a tak se snažíme držet krok. Okamžiky, které patří výhradně nám, jsou vzácné a obvykle krátké. A je více než žádoucí na tom něco změnit – najít lepší rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem nebo způsoby, jak zpomalit. To je pravděpodobně něco, na čem bychom měli všichni dlouhodobě pracovat. 

Ale co s tím, když už teď nestíháme? I v našem hektickém každodenním životě pro sebe můžeme udělat něco dobrého, co nám nezabere skoro žádný čas. 

Podívejte se na oblohu

Ať už šedá, modrá, černá s měsícem a hvězdami nebo bez nich – na obloze se neustále dějí fascinující věci a často stačí jen letmý pohled nahoru, abyste se cítili ohromení a v dobrých rukou.

Buďte vděční

Být vděčný uprostřed stresujícího každodenního života? Je pravda, že to zpočátku zní divně, ale může být opravdu dobré mít na paměti jednu věc, za kterou můžete být vděční.

Zhluboka dýchejte

Vědomě se nadechujte a vydechujte, možná zavřete oči – svět pak může vypadat úplně jinak než předtím.

Protáhněte se

Narovnejte záda, hlavu vzhůru, protáhněte ruce, udělejte si pár protahovacích cviků – cvičit a dělat něco pro své tělo nemusí vždy souviset se sebeoptimalizací a tréninkem...

Poslouchejte svou oblíbenou píseň

Zabere vám to jen tři minuty a můžete přitom dělat i něco jiného.

Zpěv

Někdy to prostě musí ven – tak proč ne dnes?

Podívejte se z okna

Zvláště pokud váš každodenní život spočívá v zírání do monitorů: dívejte se pro změnu z okna a pozorujte, co se děje venku. Můžete také větrat a nadýchat se čerstvého vzduchu. 

Pijte zázvorový čaj

Zázvor oloupejte a nakrájejte, zalijte horkou vodou – rychle budete mít lahodný nápoj pro dobrou náladu, který vás zahřeje. Uvádí se, že při oslazení působí zázvorový čaj i povzbudivě.

Vnímejte, co cítíte

Zastavte se na chvíli a poslouchejte sami sebe: Co v tuto chvíli cítíte? Jakou máte náladu? Když se necítíme dobře, máme tendenci zanedbávat své pocity. To se na nás však z dlouhodobého hlediska může podepsat – protože když otupíme a cítíme uvnitř jen prázdno, ubývá i naše kreativita, odhodlání a motivace. A tuto ztrátu rozhodně nedokážeme nahradit jen svou myslí.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Vepřová pečeně

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat