Diagnóza shopaholička: Snaží si koupit štěstí či lepší náladu

Shopaholici jsou lidé, kteří kompulzivně nakupují věci, které nepotřebují či nechtějí. Utrácejí chorobně a svému nutkání nedokážou odolat. Není divu, motivuje je představa, že po nákupu budou šťastnější a zvedne se jim nálada. Poruchou trpí deset procent osob, které navíc neřeší zůstatek na účtu.

„Kompulzivní nakupující jsou většinou lidé, kteří strčí hlavu do písku a ignorují zůstatek a pohyby na své kartě. Také jsme zjistili, že tito jedinci nakupují neustále, protože se snaží koupit si vzrušení, doufají, že utrácení jim zvedne náladu a učiní z nich jinou osobu. Spousta studií dokázala, že shopaholici mají silně materialistické hodnoty. Naše objevy vysvětlují, proč materialističtí lidé nakupují kompulzivně,“ tvrdí docent psychologie Ryan Howell ze San Francisco State University.

Lidé ze skupiny shopaholiků špatně zvládají management svých financí a pohybů na účtu. Přitom shopaholici mohou být lidé různých typů osobnosti, obou pohlaví, různých věkových skupin a různých příjmových vrstev.

„Tito lidé velmi často nevěnují pozornost svým účtům, nesledují pohyby na kartě, neplatí včas kreditní kartu a přečerpávají kreditní limit,“
zjistil Howell.

Podle něho lidé trpící chorobnou nakupovací posedlostí dokážou oddělit potěšení z nakupování od bolesti z placení dluhů a účtů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat