Ústní voda může kvalitu dechu ještě zhoršit. Není-li užívána řádně

Prodeje ústních vod rok od roku stoupají. Lidé používají speciální roztoky k výplachu úst stále častěji, ale stomatologové z toho radost většinou nemají. Protože zatím většina populace ústní vodu používat neumí. A navíc je to v dentální hygieně pomůcka okrajová, jejíž účinky jsou mnohdy přeceňovány. Nakonec může vést užívání ústní vody ke zhoršení dechu.

Největší problém představuje používání ústní vody místo čištění zubů kartáčkem a pastou. To je vůbec nejhorší situace. Ústní voda totiž neodstraňuje ze zubů plak. Přestože v reklamě budou stále dokola tvrdit, že po vypláchnutí zmizí z úst 99 procent bakterií, není tomu tak. Pokud je na zubu vrstva velmi lepkavého plaku, výplach ústní vodou nepomůže a bakterie neodstraní. Práci kartáčku a zubní pasty nic nenahradí. Člověk, jenž používá jen zubní vodu, má zubní plak na zubech stále, ten se pak mění v kámen a navíc bakterie v něm rozežírají sklovinu a produkují kazy.

Ústní voda také řeší zápach úst jen dočasně. Překryje ho na několik minut. Ale pokud nejsou zuby řádně čištěné kartáčkem a zubní nití, pak bakterie znova vyprodukují spoustu zapáchajícího plynu a nepříjemný odér z úst je zpět během chvíle.

Používat ústní vodu ani není vhodné hned po vyčištění zubů. Stomatologové a ústní hygienisté doporučují počkat alespoň půlhodinu po čištění zubů. Jakmile člověk skončí práci s kartáčkem a zubní pastou, měl by vyplivnout zbytek pasty, ale ústa nevyplachovat. Pasta totiž na zubech ještě nějaký čas účinkuje a dodává zubům fluor. Pokud dojde k vypláchnutí ústní vodou, chemické látky v ní obsažené mnohdy nepříznivě reagují s těmi ze zubní pasty. V ideálním případě tak lidé používají ústní vodu jen k výplachu úst kupříkladu po obědě během pracovního dne, když nemají možnost vyčistit si zuby.

„Existují důkazy, že používání ústní vody má nějaký klinický vliv na snižování míry tvorby plaku, ale jen maličký. Takže bych řekl, ano, může pomoci, ale nikdy nenahradí kartáček a jeho mechanickou práci při udržování čistých zubů a dásní,“
uvedl pro Daily Mail profesor Damien Walmsley z Britské stomatologické asociace.

„Pokud dodržujete řádnou ústní hygienu, čistíte si řádně zuby kartáčkem a nití, pak máte v ústech velmi málo zubního plaku a netrpíte nemocemi dásní a nepříjemným dechem, pak je používání ústní vody vyhazováním peněz,
“ dodal listu Daily Mail Phil Stemmer z Centra čerstvého dechu (Fresh Breath Centre) v Londýně.

Experti navíc míní, že lidé ani neumějí ústní vodu používat. Málokdo ji totiž drží v ústech aspoň minutu. Tento čas je ale naprosto nezbytný, aby chemické látky mohly účinkovat. Pokud člověka proplachování bolí a pálí, měl by používat tu bez alkoholu či vyzkoušet více značek. „Jedno je ale jisté, pokud proplachuje méně než minutu, pak používá ústní vodu zbytečně,“ tvrdí Sally Gossová z dentální kliniky při největší soukromé londýnské nemocnici na Harley Street.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat