Jak správně pečovat o zoubky našich nejmenších?

Všichni rodiče si přejí, aby jejich dítě bylo zdravé a dobře prospívalo. Určitě by tedy neměli zapomínat starat se také o zoubky svých ratolestí. Zde najdete několik základních informací a užitečných rad, které by vám měly pomoci ve správné péči o chrup vašich dětí.

První zoubky se prořezávají kolem 6. měsíce věku. Mezi 2,5 a 3 lety již děti mají všech 20 zubů. Jejich růst bývá často spojen s bolestí a děťátko může být mrzuté. Pro zklidnění můžete používat kousátka a chladivé (znecitlivující) gely, které jsou běžně k sehnání v lékárnách. Pravidelná péče o první zoubky je velmi důležitá, protože váš potomek se s nimi učí kousat tuhou stravu a první chrup vytváří prostor pro zuby stálé.

Než se děťátku vyklube první stolička, používejte na čištění zoubků tzv. „prsťáček“, gumový návlek na prst s vlákny. Miminku se s ním ze zoubků stírají zbytky mléka a potravy a slouží také k masáži (stimulaci) dásní. Čas na dětský zubní kartáček a dětskou zubní pastu přichází po prořezání stoliček. A jak přesně by čištění mělo vypadat? Měli byste ho provádět ze všech stran krouživými pohyby od dásně směrem nahoru. Zoubek se čistí zepředu, zezadu a na ploškách.

Jak jistě všichni víme, malým dětem se zoubky velmi snadno kazí. Mohou za to mikroorganismy v ústní dutině, které rozkládají cukry a mění je na kyseliny naleptávající zubní sklovinu. Kazům však můžete jednoduše předejít pravidelným čištěním dětských zoubků dvakrát denně. Ale pozor: zubní kaz je infekční, a je tedy přenosný z rodiče na dítě. Vyvarujte se tedy např. olizování dudlíku či lžičky dítěte. Zásady předcházení vzniku zubního kazu pak můžeme shrnout do základní „preventivní trojice“, která zní: pravidelná hygiena dětských zubů a úst, omezení potravin a nápojů obsahujících cukr, vhodné používání fluoridů, zejména fluoridových past.

Tak by tedy měla vypadat péče o první zoubky. Jak v ní ale pokračovat dál v období, kdy se dočasné zuby začínají měnit za ty stálé?
Výměna prvních zoubků za stálé probíhá zhruba mezi 6. až 12. rokem dítěte. Než však dorostou do výšky zbytku chrupu, může být vaší ratolesti i 16 let. Prořezávání zoubků je postupné a u každého dítěte individuální.

Technika jejich čištění je stejná jako u mléčného chrupu. Zoubky je potřeba čistit 2x denně ze všech stran, a to vodorovnými pohyby kartáčku na žvýkacích ploškách zubů. Cik-cak pohybem (nahoru – dolů – stírání) na všech vnějších ploškách zubů při postavení zoubků hrana na hranu. Vnitřní plošky zubů v přední části dočistíme stíravým pohybem od dásní k zubům, který doplníme o dočištění právě se prořezávajících zubů a nově vzniklých mezizubních prostorů. Prořezávající se stálé zuby je možné dočišťovat tzv. „do kříže“, kdy dítě čistí rovně a kolmo na něj čistí rodiče. Používá se při tom kartáček s rovnými, hustými a měkkými vlákny nebo také sólo kartáček.

Tvar stálých zubů je jiný než v případě mléčného chrupu, a tak vznikají mezizubní prostory, které bychom měli čistit za pomoci párátka s dentálním vláknem, tzv. flosspicku. Kolem 12. roku věku dítěte můžeme přidávat i mezizubní kartáčky. Jejich správnou velikost vybere buď zubní lékař, nebo dentální hygienistka. Mezizubními pomůckami stačí čistit zoubky jedenkrát denně, a to nejlépe večer.

Jestli je čištění účinné si pak můžete snadno zkontrolovat díky indikačním tabletám či roztoku pro obarvení zbylého nevyčištěného plaku. Tyto tablety a roztoky koupíte v některých lékárnách, u zubních lékařů či dentálních hygienistek. Děti od 6 let mohou používat zubní pasty pro dospělé nebo jim můžete vybrat některou ze zubních past označených „junior“. Ty většinou obsahují stejné množství fluoridů jako pasty pro dospělé, ale je v nich nižší obsah mentolu, a nejsou tedy tak pálivé. K péči o zoubky v období výměny mléčného chrupu za stálý je vhodná také ústní voda, ale přirozeně jen pokud ji dítě umí vyplivovat. Pro posílení zubů, a tedy i ochranu před zubním kazem, je možné používat fluoridační pasty, gely, pěny či krémy, které jsou k dostání v lékárnách. Používají se 1–2x týdně na vyčištěné zoubky. O typu a množství fluoridačního přípravku je dobré se poradit se zubním lékařem či dentální hygienistkou.

Možná teď máte pocit, že péče o zoubky vašich dětí je věc více než složitá, ale nebojte se, určitě si těch několik zásad rychle osvojíte a s přehledem je naučíte dodržovat i své děti. Pro rodiče přeci není nic krásnějšího, než zářivý úsměv spokojeného dítěte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat