V nepříznivých situacích lidem pomáhá žvýkání, prozradil průzkum

25.10.2013 | Zajímavosti

Průzkum* značky Airwaves, který si vzal za cíl zjistit, jak se lidé uklidňují v nepříjemných situacích, prozradil, že často sahají po žvýkačce. Více než tři čtvrtiny respondentů odpovědělo, že jim někdy žvýkání pomohlo vrátit ztracenou rovnováhu poté, když jim ujel autobus, stáli v dlouhé frontě nebo je potkala jiná podobná každodenní situace, kterou potřebovali rozdýchat.

Kdo by neznal ujíždějící tramvaj těsně před nosem, klíče padající na zem když máme plné ruce nebo dlouhou frontu při čekání na pivo. Takové situace potkávají každého z nás a nikdo se jim nemůže zcela vyhnout.

Podle průzkumu, který realizovala značka Airwaves, lidé volí různé způsoby, jak se vypořádat s nepříjemnostmi, které nás každodenně vyvádějí z míry. Jedním z nich je i žvýkání.

Z průzkumu vzešlo, že celých 78 % lidí již zažilo situaci, kdy jim pomohla rozdýchat situaci a zmírnit rozjitřené nervy žvýkačka, 63 % dotazovaných dokonce opakovaně. Celých 45 % respondentů dokonce vypovědělo, že pokud zmoknou cestou na zastávku, „do pohody“ je hodí, když si vezmou žvýkačku.

Výsledky ukazují, že lidé oceňují benefit žvýkání v podobě uklidňujícího vlivu a také jej vědomě využívají.

Průzkum také ukázal, jak často nás takové situace potkávají a jak je vnímáme. Nejčastěji nám zřejmě ujede MHD rovnou před nosem, protože se tak podle odpovědí děje minimálně jednou týdně více než polovině respondentů průzkumu.

Nejvíce nesnášíme fronty v supermarketech a dělíme se na dva tábory podle toho, jak se v dlouhé frontě cítíme. Téměř polovina respondentů je při čekání ve frontě naštvaná (38 %) nebo přímo nepříčetná (10 %). Druhá polovina se snaží frontu ignorovat a připouští, že občas je to nutnost (47 %).

Ať už spadáme do kterékoliv kategorie, je dobré mít žvýkačky vždy po ruce, protože žvýkání pomůže zmírnit nervové napětí a rozdýchat situaci, která nás může potkat skutečně na každém kroku.

* Průzkum provedený v září 2013 na vzorku 304 respondentů formou elektronického dotazníkového šetření.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat