Nejistota a úzkosti vedou k fanatickému vyznávání náboženství

10.07.2010 | Zajímavosti

K fanatickému vyznávání náboženství vede řada motivů, podle kanadských psychologů ale radikální věřící spojuje především jedno – jsou to lidé úzkostní a nejistí. Snížené sebevědomí a strachy vedou k extrémům v náboženském přesvědčení a nadhodnocování vlastních ideálů.

Psychologové z York University prováděli experimentální pokusy s šesti stovkami osob, které vystavovali rozličným situacím, některé z takových provokovaly úzkostné stavy, jiné byly z tohoto hlediska neutrální. Všichni zúčastnění měli pod vlivem těchto situací popisovat své osobní cíle a míru přesvědčení v náboženských ideálech. To zahrnovalo také dotazy na skutečnost, zda by obětovali své víře život a podpořili válku na obranu své víry.

Napříč všemi pokusy a studiemi úzkostné podmínky vedly vždy k horlivému prosazování vlastních ideálů a extrémům v náboženském přesvědčení. V jedné studii při dumání nad osobním dilematem došlo k obecnému nárůstu idealistických osobních cílů.

V jiné studii při problémech s řešením matematických operací došlo k nárůstu radikálních náboženských extrémů. V jiné studii pak nejistota ve vztahu a sebevědomí způsobila stejný nárůst fanatického přesvědčení vlastní víry.

„Horlivé náboženské reakce byly vyslovovány nejčastěji těmi osobami, které měly troufalou osobnost (byly na sebe vysoce hrdé a orientované na akci, byly horlivé a neústupné), které ale byly také velmi náchylné k úzkostem, cítily se nejvíc beznadějně před svými každodenními úkoly,“ napsali psychologové z kanadské York University.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat