Kofein v těle zvyšuje výdrž a svalovou sílu

05.07.2010 | Zajímavosti

Kofeinu v krvi udržuje nejen bdělou psychiku, ale podle nové britské experimentální studie také výdrž a sílu svalů. Sportovci, kteří se nadopují kofeinem před závodem, mají větší výdrž a jejich svaly vyšší výkon.

Nové poznatky z Coventry podporují užití kofeinu ve vrcholovém sportu. „Vysoká dávka kofeinu, nejčastěji podávaná formou tablet, prášku či koncentrovaného roztoku, je vhodnou a pro mnoho atletů jistě i velmi atraktivní formou, jak zlepšit svůj výkon.

Malé zvýšení výkonnosti pomocí kofeinu může znamenat rozdíl mezi totálním propadákem a zlatou medailí na olympiádě,“ věří autor studie Rob James z Coventry University.

Kofein není na seznamu zakázaných látek Světové antidopingové agentury WADA. Pozor ale na jeho množství. Při pravidelném podávání si na něj tělo zvykne a přestane pak působit jako povzbuzovač. Podle výzkumu je nejúčinější při podávání maximálně dva až třikrát týdně.

Při požití vyšších dávek může dojít k předávkování organismu, které se projevuje bolestí žaludku (překyselení), infarktem a problémy s ledvinami. Navíc velké množství kofeinu může mít tzv. útlumový efekt. Kofein zabírá velmi rychle, ale jeho účinky však rychle vyprchají.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat