Cizí rozhovor do mobilu obtěžuje. Nutí mozek poslouchat

25.05.2010 | Zajímavosti

Proč je tak obtěžující slyšet ve vlaku, restauraci či na jiném veřejném místě telefonní rozhovor druhé osoby? Protože mozek je naprogramován, aby dával pozor a snažil se domýšlet, co dotyčný řekne příště. Jenže nemá z čeho odhadovat.

S tímto závěrem vysvětlují experti z New Yorku, proč nás na veřejnosti tak rozčilují a pozornost si vynucují cizí mobilní rozhovory.

Podle odborníků z Cornell University je pro mozek velmi výběrové, když zaslechne hovor jiné osoby do mobilního telefonu. A protože v tu chvíli slyšíme jen jednu stranu telefonujících, nedokážeme nikdy odhadnout, co dotyčný s mobilem na uchu v naší blízkosti řekne příště, protože neslyšíme dotyčného na druhé straně hovoru. Tím se hovor osoby v naší blízkosti stává pro mozek velmi náročný a pozornost strhávající.

Mozek totiž potřebuje dvakrát tolik úsilí, aby konverzaci porozuměl, potřebuje se tudíž více soustředit a má větší problém cizí hovor do mobilu „neslyšet“.

„Zaslechnout hovor jiného člověka v mobilu je neskutečně znervózňující. Je mnohem obtížnější neposlouchat, než když slyšíme něčí dialog a slyšíme obě hovořící strany,“ vysvětluje doktorka Lauren Embersonová z Cornell University.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat